Trei noi spitale regionale şi 1.200 de posturi deblocate

Data: 26 August 2014

Trei spitale regionale vor fi construite, până în 2020, în trei mari centre medicale din ţară, fondurile fiind obţinute din finanţări europene. Ministrul de resort Nicolae Bănicioiu a anunţat şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sănătate.

Potrivit declaraţiilor ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în perioada 2014-2020 vor fi construite trei noi spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova, finanţarea urmând să provină exclusiv din fonduri europene. „Am reuşit să punem la punct un acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de un miliard de euro. În cadrul acestui acord, vom avea alocări pe infrastructură, screening, cercetare şi pregătire de personal. Dar cea mai importantă investiţie din cadrul acordului, şi totodată prioritatea noastră, este construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, exclusiv din fonduri europene. Putem spune, în sfârşit, că vom construi spitale“, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Acesta a mai precizat că zonele pentru construcţia unor spitale au fost alese ţinând cont de vechimea unităţilor existente şi de adresabilitate. „Am ales să construim spitale regionale în Iaşi, Cluj şi Craiova pentru că sunt zonele cele mai defavorizate. De asemenea, vom reabilita o serie de spitale judeţene, infrastructuri locale. Am găsit soluţii, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru finanţarea de echipamente medicale din fonduri structurale. Între timp, am demarat câteva proiecte, primul fiind cel în cadrul căruia se vor achiziţiona angiografe, în sumă de 25 milioane de euro. Noi avem cea mai mare solicitare de angiografe“, a explicat, pentru Mediafax, ministrul sănătăţii.

În planurile pe termen mediu ale autorităţilor sanitare intră programe pentru pregătirea medicilor români de către profesori din afară, cu finanţare europeană, proiecte europene pentru dezvoltarea programului de chirurgie cardiovasculară, precum şi punerea la punct a unui program destinat chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Pe lângă importantele investiţii anunţate, sănătatea va beneficia şi de deblocarea a circa 1.200 de posturi din unităţile aflate în directa subordine a Ministerului Sănătăţii (MS), dintre care 1.023 în spitale sau unităţi fără paturi şi 106 la serviciile de ambulanţă. „Fiecare unitate sanitară poate să facă cerere pentru deblocare de posturi, dacă acestea sunt deja bugetate. Până la 14 august 2014, am aprobat 1.189 de posturi pentru unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, dintre care 1.023 pentru spitale sau unităţi fără paturi şi 106 pentru serviciile de ambulanţă“, a precizat Nicolae Bănicioiu. De asemenea, vor fi 60 de posturi deblocate pentru Direcţiile de Sănătate Publică.

Începând din anul 2012, în sistemul sanitar se pot face angajări pe posturile vacante cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate şi numai după ce spitalele îşi plătesc datoriile. (Otilia Bălinişteanu)