Trei sferturi din puii sacrificaţi în UE sunt contaminaţi cu campilobacterii

Data: 19 Martie 2010

Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA) a precizat, într-un comunicat, că din totalul puilor sacrificaţi în abatoarele din Europa, campilobacteriile ar fi contaminat mai bine de trei sferturi, în timp ce 15,7% din carnea de pui ar prezenta şi urme de salmonela.

Salmoneloza şi campilobacterioza sunt "cele mai frecvente două boli de origine alimentară întâlnite la om", explică autoritatea europeană în domeniu, ce îşi are sediul la Parma, în nordul Italiei. Cifrele reprezintă rezultatul unei serii de analize efectuate în 2008 pe carnea de pui ieşită din 561 de abatoare din 26 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi din Elveţia şi Norvegia. În ceea ce priveşte salmonela, gradul de contaminare "variază mult între ţările membre, de la 0% la 26,6%, cu o rată extrem de ridicată în Ungaria - 85,6%, precizează EFSA. Salmonelele cel mai des întâlnite în cazurile de salmoneloză la om, salmonela entiridis şi salmonela typhimurium, reprezintă 13,6% şi, respectiv, 4,4% din carnea contaminată, se mai arată în comunicatul agenţiei. Autoritatea menţionează că riscurile de contaminare a omului pot fi reduse "printr-o preparare completă" şi că a realizat acest studiu la cererea Comisiei Europene, pentru a servi drept bază "ce poate fi utilizată în viitor pentru a urmări tendinţele şi pentru a evalua impactul programelor de control".