Trifoiul roșu, un prețios detoxifiant
Florile de trifoi roșu sunt intens utilizate în medicina naturistă. Planta se recoltează la începutul înfloririi, vara, și se usucă la umbră, apoi se depozitează în locuri uscate și întunecate, astfel încât florile să își păstreze culoarea. Florile sunt folosite în capsule, ceai sau pentru tinctură. Atât frunzele, cât și florile de trifoi roșu pot fi consumate în salate.
Planta de trifoi roșu are peste 125 de compuși chimici, cum ar fi flavonoidele, izoflavonele, cumarinele, rășinile, acizii fenolici (de exemplu, acidul salicilic), ulei esențial, acizi grași, minerale și vitamine. Izoflavonele din flori și frunze au un efect asemănător estrogenului.
Utilizată sub diferite forme, are efect în curățarea sângelui, este emolient pentru piele și glande, expectorant, antispastic, hrănitor, relaxant, antiinflamator, diuretic, antipiretic și anticancer. Trifoiul roșu este, de asemenea, un fitoestrogen, care poate avea efect de echilibrare hormonală în timpul menopauzei. Poate, de asemenea, să fie folosit și în cazul mușcăturilor de insecte, în boli ale pielii, cum ar fi eczeme și psoriazis, icter, apetit slab, constipație cronică, scădere în greutate, răceli, tuse, bronșită.
Trifoiul roșu are o lungă tradiție ca plantă purificatoare, care îmbunătățește digestia și stimulează detoxifierea organismului prin funcția ficatului și a vezicii biliare. Planta ajută organismul să îndepărteze toxinele, având un efect diuretic. Totodată, elimină mucusul din plămâni, crește fluxul biliar și acționează ca un laxativ ușor. Aceste efecte sunt datorate conținutului bogat în fier și vitamina K, care ajută sângele să elimine toxinele și alte produse reziduale, oferind în același timp sângelui o bogată varietate de nutrienți. Prin urmare, trifoiul roșu poate fi caracterizat ca un „aliment medicinal”.
Trifoiul roșu este unul dintre cele mai valoroase remedii pentru copiii cu probleme ale pielii și poate fi utilizat în siguranță în acest scop. În asociere cu planta de codița șoricelului, trifoiul roșu poate fi utilizat sub formă de infuzie, prin pulverizări, ca remediu pentru prurit în urma mușcăturilor de insecte.
Trifoiul roșu are și un efect relaxant, antispastic și expectorant, ceea ce îl face util pentru tratarea tusei, bronșitei și tusei convulsive. De asemenea, poate fi utilizat în răcelile sezoniere obișnuite, în astm și tuberculoză.
Pentru ceai, se adaugă 1-2 linguri (4 grame) de flori uscate la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 10 minute, acoperit. Doza zilnică poate fi de 3-4 căni, iar ceaiul de trifoi roşu poate fi folosit ca remediu timp de 4-6 săptămâni pentru detoxifiere, constipație și probleme ale pielii.
Tinctura de trifoi roșu (1:10 în 45% alcool) - doza recomandată este de 1,5-3,0 ml în apă, de 3 ori pe zi. În combinație cu ștevia creață, se pun părți egale de trifoi roșu și rădăcină de ștevie într-un pahar, peste care se toarnă alcool de 40% până când plantele sunt acoperite. Lăsați-l la întuneric timp de două săptămâni înainte de a filtra tinctura. Din această tinctură se poate utiliza jumătate de linguriță de două până la trei ori pe zi și este utilă în special în constipație cronică, ingerare de substanțe toxice, acnee, eczeme, psoriazis și adenopatii.
Florile de trifoi roșu pot fi consumate proaspete, având un gust puțin dulce. Se pot amesteca în supe sau tocană.
Trifoiul roșu trebuie evitat în timpul sarcinii și alăptării. Utilizarea concomitentă a unor cantități mari de trifoi roșu și medicamente anticoagulante trebuie evitată. Din același motiv, trifoiul roșu trebuie, de asemenea, evitat imediat înainte și după intervenții chirurgicale. (O. N.)