Tuberculoza încă face ravagii în România
Ultimele statistici publicate de Institutul de Sănătate Publică arată că în România rata mortalităţii prin tuberculoză este în continuare peste media europeană, situând ţara noastră pe un nedorit loc şase pe continent.
Reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie atrag atenţia asupra frecvenţei ridicate a bolilor pulmonare în rândul populaţiei, în fiecare zi fiind înregistrate, la nivel naţional, 55 de noi cazuri de tuberculoză (TBC) şi câte patru decese provocate de această boală.
Mai mult, conform Societăţii Române de Pneumologie, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români aveau astm, 8-10% aveau bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie era în jur de 40-50%.
„De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă, întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, dacă este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen“, a explicat dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, de la Institutul de Pneumoftiziogie „Marius Nasta“ din Bucureşti.
Cu toate că în ultimul an s-a înregistrat o scădere sensibilă a numărului total de noi îmbolnăviri (de la 18.215 cazuri în 2011 la 15.382 de cazuri în 2013), tuberculoza continuă să pună probleme mai ales în mediul rural, acolo unde prezentarea la medic se face, de obicei, în stadii avansate ale bolii.
Tuberculoza este o boală infecţioasă cauzată de bacilul Koch. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar pot fi întâlnite şi forme de tuberculoză osoasă, renală, a pielii sau a ochilor. Printre simptomele cele mai frecvente ale afecţiunii se numără: tusea cronică, cu striuri de sânge, febra, oboseala cronică, transpiraţia nocturnă şi scăderea în greutate. În prezent, tuberculoza este o boală curabilă, mai ales dacă tratamentul este început în fază incipientă, dacă boala este monitorizată şi antibioterapia este respectată cu stricteţe.
Conform datelor oficiale, o treime din populaţia globului este infectată cu microbul tuberculozei. În absenţa tratamentului, un bolnav poate contamina alte 10-15 persoane anual.