Tuia, arborele vieții
Foarte populară ca plantă ornamentală, tuia mai este cunoscută și sub denumirea de arborele vieții, denumire care derivă din numeroasele sale proprietăți medicinale. Astăzi, este folosită în cea mai mare parte împotriva negilor și a polipilor, dar și ca remediu pentru bronșita acută și alte afecțiuni respiratorii, datorită proprietăților expectorante ale plantei.
Tuia este un arbust conifer apreciat din punct de vedere ornamental, dar și terapeutic. Părțile utilizate ale plantelor sunt ramurile tinere (până la un an), crenguțele, scoarța și frunzele. Uleiul esențial este extras prin distilarea aburului din frunze, ramuri și scoarță. Uleiul este incolor sau galben strălucitor și are un parfum asemănător camforului. Acesta conține niveluri ridicate de substanță thjonon și este ușor toxic, dacă nu este dozat corespunzător. Alte componente utile din plantă sunt flavonoidele, substanțele mucilaginoase, taninul și polizaharidele.
Pentru a trata tusea, febra, cefaleea, paraziții intestinali se utilizează un decoct din crenguțe și frunze tinere. Extern, se poate folosi sub formă de cataplasmă, pentru tratarea arsurilor, a reumatismului, gutei, artritei, negilor și a psoriazisului. Tuia este și un diuretic foarte bun și poate fi folosit pentru a trata cistita și enurezisul la copii. De asemenea, este utilizat pentru afecțiuni dureroase, precum osteoartrita și nevralgia trigeminală. Tuia oferă beneficii și prin stimularea sistemului imunitar (imunostimulator). Uleiul de tuia este utilizat pentru boli de piele. Extractele din această plantă pot fi aplicate pe articulații și mușchi dureroși, pentru a crește circulația sângelui, reducând durerea și rigiditatea.
Pentru a scăpa de negi, planta poate fi aplicată fie sub formă de tinctură, fie de ulei esențial. De obicei, un tratament topic, care implică o tinctură, trebuie continuat timp de câteva săptămâni pentru a avea cele mai bune rezultate. Uleiul esențial este folosit doar pentru a arde negii. Atunci când uleiul este utilizat în acest scop, glicerolul este aplicat pe zona care înconjoară veruca, drept protecție, și apoi uleiul esențial este folosit pe veruca în sine.
Tuia conține substanțe chimice care ar putea combate virusurile gripale în perioade epidemice. Un amestec cu un conținut de vitamina C din această plantă poate fi preparat sub formă de extract ce conține tuia și echinaceea, administrat pe cale orală, timp de 7-9 zile. Acest extract îmbunătățește severitatea simptomelor de răceală și starea generală de bine la persoanele cu simptome moderate de frison, dureri musculare și temperatură. Același amestec poate fi folosit sub formă de comprese în diferite răni și abcese. De asemenea, consumul pe cale orală al acestui amestec este benefic prin creșterea de celule albe în sânge, mai ales la persoanele care au primit chimioterapie timp de șase luni sau mai puțin. Și sinuzita poate fi tratată prin administrarea orală a acestui amestec, timp de 20 de zile. Durerile în gât (amigdalita) pot fi ameliorate și ele, amestecul fiind consumat împreună cu antibioticul, timp de două săptămâni. Astfel, se reduc simptomele și se grăbește recuperarea.
Atenție, însă! Un supradozaj de tuia poate provoca stare de oboseală, vărsături, diaree dureroasă, astm, convulsii. În sarcină și alăptare, tuia este contraindicată, dar și în boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, lupusul eritematos, poliartrita reumatoidă, determinând sistemul imunitar să devină mai activ, iar acest lucru putând crește simptomele bolilor autoimune.
Doza corespunzătoare de tuia depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului sau starea de sănătate. De aceea, este recomandat să vă asigurați că urmați indicațiile de pe etichetele produsului și să consultați farmacistul, medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății și fitoterapiei înainte de a utiliza preparatele pe bază de tuia.