Turismul românesc are nevoie de 100.000 de angajaţi
Organizaţiile patronale din turism au anunţat că în acest moment este un deficit de aproximativ 100.000 de oameni în sector, ceea ce înseamnă 20% din numărul total de locuri de muncă disponibile în domeniu. Deficitul cel mai mare se înregistrează pe litoral, unde în cele trei luni de sezon este nevoie de mii de angajați, dar și în zonele mai dezvoltate ale țării, unde, din cauza nivelului mai scăzut al salariilor din turism, oamenii se orientează către alte domenii de activitate.
Deficitul de pe piaţa forţei de muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajaţi în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), citat de Agerpres.
„De foarte mult timp am discutat despre problemele din industrie, iar aşteptările noastre nu au fost fructificate. Industria turismului a alunecat spre alte soluţii pentru a rezolva problemele forţei de muncă în turism, cum ar fi importul de forţă de muncă din ţările non-UE. Cea mai bună variantă în care merită să investim este susţinerea sistemului educaţional românesc. Drept urmare, federaţia noastră a găsit soluţii pentru a reuşi şi vom rezolva parţial problema crizei de forţă de muncă. În caz că nu se vor rezolva aceste probleme, perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va încetini, iar potenţialul turistic va scădea, la fel şi calitatea serviciilor. Suntem forţaţi să investim în tinerii aflaţi în şcolile de turism. Dacă nu vom investi în educaţie estimăm că deficitul forţei de muncă pe care o vom avea în turism se va accentua, pentru că vor fi turişti români care vor prefera să meargă în străinătate, în detrimentul vacanţelor din ţară. La ora actuală, în turismul din România lucrează 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar deficitul pe acest segment se ridică la 20% din acest total”, a spus Ile.
Datele prezentate, miercuri, de către oficialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunţuri cu „joburi” disponibile în turism, un exemplu în acest sens fiind OLX, unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 posturi disponibile în industria ospitalităţii.
Pe de altă parte, un studiu realizat de KPMG, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populaţii de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experienţă profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor. În plus, pentru 44,1% din tineri, nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerinţelor, pentru 35,3% într-o oarecare măsură, 13,6% puţin şi 7,1% deloc.
Totodată, peste 30% din tinerii absolvenţi cu studii superioare au o ocupaţie din grupele majore de ocupaţii 3-9, care necesită studii medii, iar 10,2% din cei chestionaţi, cu studii medii, au o ocupaţie din grupa majoră de ocupaţii 9, corespunzătoare muncitorilor necalificaţi.
În perioada 12-13 aprilie, FIHR va organiza un eveniment naţional în zeci de oraşe şi hoteluri, prin care unităţile hoteliere din întreaga ţară vor primi circa 4.000 de elevi (între 14-19 ani) şi studenţi, cărora le vor arăta ce înseamnă un loc de muncă în industria ospitalităţii.
Cu acea ocazie, aproximativ 100 de hoteluri din 30 de oraşe îşi vor deschide porţile, fiind un eveniment la nivel naţional organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Asociaţiei Liceelor Hoteliere şi de Turism şi al Institutului Francez din România.