Turmericul sau curcuma

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 18 Mai 2020

Plantă erbacee de origine asiatică, înrudită cu ghimbirul, turmericul este cultivat în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia. Este cunoscut și sub numele de șofran indian, fiind un condiment extras din rădăcina plantei de curcuma longa. Beneficiile acestei plante sunt date de substanța activă, curcumin, care ajută la tratarea inflamațiilor, la îmbunătă­țirea memoriei, protejează creierul împotriva bolilor degenerative, astfel că poate preveni apariția bolii Alzheimer, protejează inima, previne bolile de piele, calmează durerile reumatice, are rol antiinflamator și antioxidant, reglează nivelul de zahăr din sânge, are proprietăți anticancerigene, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce colesterolul rău, îmbunătă­țește procesul de detoxifiere, protejează ficatul, previne anemia, tratează problemele digestive, ameliorează simptomele gripei și răcelii, combate depresia, încetinește procesul de îmbătrânire, ameliorează durerea cauzată de artrită. 

Turmericul conține mult fier, mangan, vitamina E, uleiuri volatile, alfa-curcumen, monoterpene, săruri minerale, peptide solubile în apă și polizaharide. Poate fi folosit în curele de slăbire, deoarece accelerează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor. Rădăcina se utilizează în scop terapeutic. 

Turmericul se poate consuma în stare proaspătă sau sub formă de pudră. Acesta se folosește la aromatizarea unor mâncăruri, supe, dulciuri, smoothie-uri, deserturi, ceaiuri etc. 

Rețete

Orez cu turmeric și pepene galben

Ingrediente: 200 g orez pentru pilaf, 300 g pepene galben, o ceapă mică, o căpățână de usturoi, o lingură ulei de măsline, o linguriță de turmeric, 7-8 frunzulițe de mentă proaspătă, 750 ml apă caldă, o linguriță rasă de sare, parmezan și unt. Preparare: Se spală orezul și se pune la muiat în apă cu puțin oțet. Într-o tigaie se pune o lingură de ulei de măsline, apoi ceapa și usturoiul și se lasă să se călească la foc mic câteva minute, după care se adaugă sarea, orezul scurs de apă și clătit, pepenele galben făcut piure; se amestecă totul, se adaugă o cană de apă și se lasă la fiert. Se pun la fiert cele 750 g de apă sau supă de pui și se adaugă succesiv peste orezul din tigaie. Când este aproape gata, se adaugă menta tăiată mărunt și turmericul, și se amestecă bine până se omogenizează. La final se pun untul și parmezanul ras. Se servește cald, ca fel principal sau garnitură. 

Pui Vindaloo cu turmeric

Ingrediente: 4 căței de usturoi rași fin, 1 linguriță de turmeric, 3 cm rădăcină de ghimbir ras fin, 1 linguriță coriandru praf, chimion, chili, sare, după gust, 50 ml oțet bal­samic, 50 ml vin roșu, 1 cutie tomate tăiate mărunt, 100 ml apă, 400 g piept de pui tăiat bucăți mici, 1 cartof mare tăiat cuburi, 2 cepe mari tocate, 2 linguri ulei de porumb. Preparare: Într-un castron se amestecă carnea cu usturoi, turmeric, ghimbir, coriandru, chimion, chili, ulei balsamic, vin roșu și se lasă la rece două ore. Într-o tigaie se pune uleiul, după care adaugă ceapa și frunzele de curry și se lasă 4 minute la foc mic; se adaugă carnea cu toată marinada și se amestecă bine; se fierbe încă 4-5 minute, apoi se adaugă cartofii; se amestecă bine și se lasă la foc mic acoperit până ce carnea este moale, aproximativ 10 minute. Se servește cu orez sau pâine naan.