Turnurile umane din Catalonia
Oraşul spaniol Tarragona a organizat, recent, pentru prima dată de la încheierea pandemiei, celebra sa competiţie a piramidelor umane, echipele participante încercând să înalţe turnuri de până la zece niveluri pentru a câştiga titlul pentru cel mai bun „castell”, potrivit DPA. Pentru ridicarea unui „castell” e nevoie de un număr mare de bărbați și femei care se antrenează tot anul pentru întreceri și reprezentații în sărbătorile populare.
Evenimentul din Tarragona se desfăşoară o dată la fiecare doi ani, în fosta arenă pentru coride din oraş. Câştigătorii din acest an au fost sportivii din Vilafranca, localitate faimoasă pentru piramidele sale umane, conform ziarului Diario de Tarragona. Obiceiul are o îndelungată tradiţie în Catalonia, în nord-estul Spaniei, unde turnurile umane pot fi văzute la numeroase târguri şi festivităţi locale. Deşi acestea se prăbuşesc uneori, participanţii sunt rareori răniţi. O mare parte a antrenamentului castellerilor este dedicată evitării căderii piramidei, iar persoanele aflate la bază sunt, de asemenea, antrenate să îi prindă pe ceilalţi. De-a lungul istoriei de peste 200 de ani a acestor întreceri, au fost înregistrate doar cinci decese, potrivit relatărilor din media spaniole.
Vestimentația castellerilor este una tradițională: cămașă colorată cu emblema cetei, brâu, batistă și pantalon alb. Obiceiul a fost inclus în 2010 de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.