UE are rezerve de gaz lichefiat în cazul întreruperii livrărilor rusești
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat, cu două zile în urmă, că UE a luat măsuri de precauţie extinse în cazul unei întreruperi bruşte a aprovizionării cu gaze din Rusia, transmite dpa.
În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen. Au avut loc, de asemenea, negocieri cu importatori-cheie de gaze lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu.
Astfel, numai în luna ianuarie, UE a importat o cantitate-record de gaz lichefiat, aproximativ 10 trilioane de metri cubi, a menționat șefa Executivului european.
„Modelele noastre arată acum că tindem spre a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a precizat oficialul.
UE este foarte dependentă de gazul rusesc. O reducere a livrărilor de către Rusia ca represalii pentru sancţiunile impuse de Occident în criza ucraineană ar putea, prin urmare, să afecteze puternic statele membre.
În prezent, țările UE se bazează pe gaz pentru circa un sfert din necesarul de energie, iar 90% din aprovizionarea cu gaze a Uniunii provine în prezent din Rusia.
Criza din Ucraina implică un „risc clar” de reducere a gazelor ruseşti către UE, a arătat von der Leyen, adăugând că, totuşi, primăvara nu este departe, iar creşterea temperaturilor va duce la scăderea cererii de gaz şi la relaxarea situaţiei. (C. Z.)