Uleiul de dovleac, „aurul verde” în alimentația sănătoasă

Un articol de: Daniela Troia - 10 Iunie 2019

Dovleacul aparține familiei Cucurbitaceae, fiind originar din America de Nord. Dincolo de gustul său delicios, dovleacul are un profil nutrițional impresionant. O ceașcă de dovleac gătit (245 grame) conține 0,2 g grăsime, 2 g proteină, 12 g carbohidrați, 3 g fibră, vitamina A, vitamina C, potasiu, cupru, mangan, vitamina B2, vitamina E și fier. Pe lângă faptul că este plin de vitamine și minerale, dovleacul este, de asemenea, relativ scăzut în calorii, deoarece conține 94% apă.

Conținutul ridicat de antioxidanți poate reduce riscul bolilor cronice. Aceștia protejează pielea de daunele provocate de soare și reduc riscul de cancer și boli oculare.

Dovleacul este încărcat cu substanțe nutritive care pot stimula sistemul imunitar. Bogat în vitamina C, crește producția de celule albe din sânge, ajutând celulele sistemului imunitar să funcționeze mai eficient și să facă vindecarea rănilor mai rapidă.

Având un conținut ridicat de vitamina A, luteină și zeaxantină, poate proteja ochii împotriva pierderii vederii, care devine mai frecventă odată cu îna­intarea în vârstă. În plus, con­ține cantități importante de vitaminele C și E, care pot împiedica radicalii liberi să vă deterioreze celulele oculare.

Dovlecii au și un efect puternic asupra absorbției glucozei, fapt care ajută la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge. În plus, semințele de do­vleac sunt comestibile, nutritive și legate de numeroase beneficii pentru sănătate.

Acțiunile farmacologice și utilizările dovleacului

Sămânța conține o gamă largă de compuși bioactivi. Extractul apos din semințe are eficacitate ca antihelmintic la om, cu rezultate chiar mai bune atunci când se combină cu extractele de nuci.

Uleiul de semințe de dovleac este un ingredient foarte popular în rețetele din Europa de Est. Modul tradițional de fabricare a uleiului de dovleac este încă practicat în țări precum Slovenia, România, Croația, Ungaria și în regiunea Styria, din Austria. Acolo este făcut din semințe prăjite din soiul local de dovleac. Acest ulei este foarte dens și foarte colorat.

Acest tip de ulei este sănătos pentru organism, deoarece con­ține multe substanțe nutritive care favorizează sănătatea, în special acizii grași esențiali și unele vitamine și minerale în cantități mici. Are o aromă plăcută, de nuci.

Este fabricat din semințe de multe soiuri de dovleac, dar, în mod tradițional, este făcut din semințele de Cucurbita pepo var Styriaca. Acest ulei se mai numește „aur verde”, datorită culorii verzi bogate pe care o produce atunci când este amestecat cu iaurt. 

Proprietățile terapeutice ale uleiului din semințe de dovleac

Uleiul de semințe de dovleac este antihipertensiv, cardioprotector, antioxidant, diuretic, antiparazitar (ajută organismul în uciderea și expulzarea viermilor intestinali), antireumatic, antiinflamator. De asemenea, îmbunătățește starea de sănătate a prostatei și o protejează de hiperplazia prostatică be­nignă.

Este emolient, de ajutor în cistita vezicii urinare și în tulburări urinare. Totodată, e bun hidratant - luați câteva picături de ulei (ulei rafinat, deoarece este mai subțire) și aplicați-l pe piele, lăsând să se absoarbă.

Poate fi utilizat și ca supliment, în dietă. O linguriță de ulei din semințe de dovleac, o dată pe zi, ajută și în calmarea durerii artritice, are efect de scădere a LDL colesterolului și a trigliceridelor. De asemenea, poate preveni formarea de pietre la rinichi și reduce senzația de arsură în timpul urinării, care apare fie ocazional, fie din cauza unei afecțiuni.

Uleiul de semințe de dovleac nu are contraindicații și nu provoacă interacțiuni cu alte medicamente. Poate fi aplicat în siguranță pe piele, direct, nediluat. De asemenea, este sigur pentru a fi ingerat.

Atenție, nu ar trebui folosit ca ulei de gătit, deoarece căldura distruge buna nutriție pe care o oferă. Trebuie să vă asigurați că uleiul de semințe de dovleac este presat la rece, deoarece acesta este cel mai bogat din punct de vedere nutrițional. Atunci când un ulei este filtrat, acesta poate pierde o mare parte din fibrele sale dietetice și unele substanțe nutritive, dar acest lucru îl face mult mai potrivit pentru aplicarea locală. Alte tipuri de ulei de semințe de dovleac sunt dăunătoare și pot conține compuși carcinogeni și impurități toxice.

În Centrul Aroma Iași, utilizăm semințele de dovleac în compozițiile câtorva ceaiuri digestive, cardiovasculare, renale, dar și ca atare, pentru consum în stare proaspătă, iar uleiul îl folosim ca parte componentă în produsele cosmetice pentru ten, corp și păr, în procente bine dozate.