Uleiul de mentă în deserturi

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 August 2022

Menta este o plantă cunoscută și utilizată încă din Antichitate pentru efectele sale asupra sănă­tății. Uleiul de mentă este unul din cele mai populare uleiuri. Este folosit într-o gamă largă de produse alimentare, dar şi cosmetice, iar beneficiile lui sunt cu adevărat miraculoase. Uleiul de mentă conține numeroase minerale și substanțe nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu, cupru, acizi grași Omega 3, vitaminele A și C.

Uleiul de mentă conține peste 40 de compuși activi, cum ar fi mentolul și mentona, acetatul de metil, limonenul, cineolul, beta-pinenul. Datorită acestor compuși, uleiul de mentă conferă proprietăți terapeutice importante: are efect antiviral, decongestionant nazal, expectorant, febrifug, antiseptic, digestiv, carminativ, antivomitiv, antispasmodic, analgezic, antiinflamator, stimulent la nivel mental, antioxidant, răcoritor. Este indicat şi în alergii sezoniere, gândire negativă, obsesii, tulburări de concentrare și memorie, oboseală fizică și intelectuală, astenie, surmenaj, mâncărimi ale pielii, sindrom de colon iritabil, efect antispastic, infecții ale tractului urinar etc.

Se recomandă consumul cu precauție în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. Uleiul esențial de mentă este ideal pentru a da o notă răcoritoare tuturor deserturilor, cocteilurilor, precum și sucurilor de fructe.

Rețete

Ciocolată de casă cu ulei de mentă

Ingrediente: 250 g lapte praf de cocos, 250 g unt de cocos, 100 ml lapte de soia, 60 g cacao, un praf de sare, 100 g zahăr pudră, 2 picături ulei de mentă, 60 g nuci prăjite, alune, stafide sau caju. Preparare: Se amestecă laptele de soia cu zahărul și se pune la foc mediu pentru 5 minute. Se ia de pe foc, se adaugă untul de cocos și se amestecă până se topește, apoi se pun restul ingredientelor, amestecând până când compoziția devine omogenă. După ce s-a răcit, se adaugă uleiul esențial de mentă, apoi se toarnă într-un vas tapetat cu hârtie de copt și se pune la frigider până când se întărește.

Chec de morcov cu ulei esenţial de mentă

Ingrediente: 1 cană de lapte de migdale, 2 căni fulgi de ovăz, ­2 lingurițe praf de copt, 2 căni de morcov ras fin, 1 banană coaptă, 1 linguriță nucșoară, 100 g zahăr, un praf de sare, 2 lingurițe scorțișoară, 2 picături ulei de mentă, 1 vârf de linguriță de cuișoare praf, 100 g stafide, 100 g curmale tăiate, 100 g nuci mărunțite. Preparare: Se mixează la blender banana, laptele vegetal, zahărul și sarea, apoi se transferă compo­ziția într-un castron și se adaugă praful de copt, nucșoara, scorți­șoara, cuișoarele, uleiul de mentă și se amestecă; se pun, apoi, fulgii de ovăz și morcovul, după care ­se încorporează nuca, stafidele şi curmalele. Se pune aluatul obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la foc mic 40-45 de minute. Opțional, se poate pune o glazură de ciocolată deasupra.