Un an de lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului
Anul 2011 a fost unul în care s-a lucrat într-un ritm susţinut la cel mai important edificiu al Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului s-au derulat atât ziua, cât şi noaptea, fiind finalizate o serie de etape din construcţia edificiului. Astfel au fost finalizaţi pereţii mulaţi, a fost excavat pământul din interiorul acestora, au fost realizate ancorele pentru susţinerea pereţilor mulaţi, s-a turnat betonul de egalizare şi s-au placat pereţii de sprijin cu polistiren în vederea realizării hidroizolaţiei cu table de plumb, s-a turnat betonul de protecţie peste hidroizolaţia orizontală, s-a început montarea armăturilor şi turnarea betonului în fundaţia propriu-zisă a catedralei.
Dacă anul 2010 a fost unul în care s-a dat startul lucrărilor, fiind obţinute toate avizele necesare şi au fost finalizate documentaţiile, anul 2011 a fost unul în care s-a lucrat efectiv, iar şantierul a fost plin de echipe de muncitori aproape non-stop.
Lucrările au început în mod oficial pe 15 decembrie 2010, când pe terenul pe care se va ridica Ansamblul arhitectural "Catedrala Mântuirii Neamului" de pe Calea 13 Septembrie s-au trasat axele finale pentru sfântul lăcaş.
La începutul acestui an, în luna ianuarie, deja se lucra la pereţii mulaţi, acei pereţi de beton care au rolul de a menţine pământul să nu se surpe în momentul în care s-a excavat pentru a se realiza fundaţia, dar şi rolul de a lucra împreună cu structura de rezistenţă a catedralei în vederea transmiterii eforturilor.
După ce au fost finalizaţi pereţii mulaţi, în luna aprilie a început excavarea pământului din interiorul acestora, s-au executat ancorajele şi lucrările pregătitoare aplicării hidroizolaţiei din plumb, respectiv turnarea betonului de egalizare şi placarea pereţilor mulaţi cu polistiren şi apoi s-a executat hidroizolaţia din plumb. Soluţia aleasă, de a izola cu folie de plumb, este una deosebită, deoarece s-a demonstrat că plumbul asigură cea mai bună hidroizolaţie împotriva apei.
Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat catedrala
Un eveniment important legat de lucrările de la catedrală a fost de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureştilor. Atunci, moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, au fost aduse de Mitropolitul Hrisostom de Patras spre închinare credincioşilor români. Întrucât Sfântul Andrei va fi şi ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, Cinstitul său cap a fost purtat în procesiune pe 24 octombrie în jurul şantierului unde se înalţă sfântul lăcaş. În dreptul altarului viitoarei catedrale, Patriarhul României a invocat ajutorul dumnezeiesc pentru continuarea lucrărilor şi pentru binecuvântarea celor care ajută la construirea sfântului lăcaş.
Tot în acea zi, procesiunea condusă de Patriarhul României s-a îndreptat spre paraclisul ce a fost ridicat la intrarea în curtea viitorului lăcaş de cult. Bisericuţa, construită în stil ştefanian, a fost binecuvântată cu apă şi untdelemn, sfinţite de către Patriarhul României, primind cu acest prilej hramurile "Învierea Domnului", "Icoana Maicii Domnului - Prodromiţa" şi "Sfântul Ioan Gură de Aur". Credincioşii au posibilitatea să vină aici şi să se roage zilnic, dar şi să lase donaţiile lor pentru construcţia catedralei.
A început montarea armăturilor
O altă etapă importantă după finalizarea hidroizolaţiei cu plumb a fost montarea fierului-beton în vederea realizării radierului. Lucrările au început în luna decembrie 2011. Atunci, echipe de fierari şi de sudori au început punerea în operă a armăturilor în vederea realizării radierului, conform proiectului tehnic şi al detaliilor de execuţie. Montarea fierului beton a început în partea de vest a şantierului şi pe măsură ce se avansează spre est cu turnarea betonului de protecţie a hidroizolaţiei şi cu întărirea lui, echipele de muncitori, ajutaţi de cele patru macarale turn, vor monta fierul-beton absolut necesar pentru construirea fundaţiei catedralei şi în această parte. Pentru a se putea lucra şi noaptea au fost montate reflectoare de mare putere şi pentru ca lucrările să nu fie afectate de ploaie sau de zăpadă, inginerii au decis montarea unor corturi sub care echipele de sudori şi de fierari betonişti să poată lucra fără probleme.
Cum puteţi deveni ctitori ai catedralei
Persoanele care doresc să devină ctitori ai celui mai important lăcaş de închinăciune al României şi să fie pomenite la Sfântul Altar pentru veşnicie au la dispoziţie mai multe posibilităţi.
Oricine poate contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului la parohiile şi mănăstirile din Patriarhia Română, dar şi prin transmiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în reţelele de telefonie mobilă: Vodafone, Cosmote şi Orange, până pe 31 decembrie 2011. Donaţiile pot fi făcute şi online, la adresa www.construimcatedrala.ro. Pentru depunere numerar sau virament bancar pot fi folosite următoarele conturi:
Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti;
Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti;
Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti.