Un an dificil și pentru producătorii de căpşuni
Anul 2020 se anunţă unul foarte dificil din toate punctele de vedere pentru producătorii de căpşuni din zona Halmeu, judeţul Satu Mare, de unde provine circa 80% din producţia la nivel naţional, aceştia întâmpinând probleme cu piaţa de desfacere în condiţiile pandemiei, dar și cu lipsa culegătorilor.
Potrivit primarului comunei Halmeu, Ludovic Incze, deja, în solarii, sunt recoltaţi primii căpşuni, dar marile probleme vor apărea când va fi producţie pe câmp, în total, doar în Halmeu fiind între 600 şi 700 de hectare plantate cu căpşuni.
„Se anunţă an dificil din toate punctele de vedere. La recoltare şi comercializare vor avea probleme foarte, foarte grave. Deja oamenii pleacă în străinătate, la munci agricole. Nu ştiu de unde vor fi oameni. Cine are 4-5 hectare de căpşuni va avea nevoie de 40-50 de oameni zilnic. N-o să-i găsească“, a declarat Ludovic Incze pentru Agerpres.
În plus, producţia căpşunilor de câmp va fi întârziată în acest an din cauza faptului că primele flori apărute au îngheţat. În anii trecuţi, producătorii îşi vindeau recoltele direct de pe câmp unor comercianţi sau procesatori.
„Avem cea mai mare suprafaţă din ţară. Spre bucuria noastră, în anii trecuţi, au început să apară cumpărători şi din Polonia, spre mirarea mea, din Ungaria, dar anul acesta nu ştiu ce se va întâmpla. Oamenii nu prea vor să se asocieze, nu prea vor să facă contracte ferme din iarnă. Am încercat să aduc posibili cumpărători, dar nu s-au prea înţeles. Căpşuni vor fi, nu ştiu marile magazine dacă vor dori. (…) Doar că acestea nu vor sta de vorbă cu 100 de oameni, vor discuta cu un om, doi, unde sunt cinci, e deja foarte dificil“, a spus primarul.
(Cristina Zamfirescu)