Un apartament cu două camere costă 83 de salarii medii
România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din Europa Centrală și de Est, din punctul de vedere al raportului dintre costul cumpărării unui apartament cu două camere cu un credit ipotecar pe 25 de ani și salariul mediu la nivel naţional, relevă analiza unei companii de consultanță imobiliară. Studiul a comparat raportul dintre costul creditului și salariul mediu în România, Polonia, Ungaria sau Cehia.
Analiza, realizată de compania SVN România, a luat în calcul costul unui credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15% şi cu o dobândă fixă în primii cinci ani, pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 50 mp, vechi de cel puţin 30 de ani şi amplasat în afara zonelor centrale sau semicentrale ale capitalelor din Uniunea Europeană. Pentru stabilirea dobânzii au fost luate creditele ipotecare cu dobândă fixă oferite de primele trei bănci din fiecare stat analizat. A fost calculată rata medie, iar aceasta a fost raportată la salariul mediu net pe economie. Raportul dintre cele două valori, numit indicator SVN, a fost apoi comparat între statele studiate.
Din calcule a reieșit că, în România, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti reprezenta, la finele anului trecut, circa 43% din salariul mediu net pe economie, țara noastră având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional.
Dacă indicatorul SVN are o valoare de 43% în cazul Bucureştiului, în Ungaria, la Budapesta, rata pentru un credit ipotecar asemănător ajunge la 80% din salariul mediu, iar în Polonia, la Varșovia, la 83%. Cea mai puţin accesibilă capitală din Europa Centrală şi de Est este Praga, unde rata medie a unui credit ipotecar pentru un apartament mic depăşeşte salariul pe economie, indicatorul SVN fiind de 115%. Valori mai reduse ale indicelui rată/salariu sunt întâlnite în Berlin (44%), Roma (aproape 46%) şi Madrid (52,5%). Cele mai „scumpe” capitale din vestul Europei sunt Londra şi Paris, în ambele rata medie a creditului ipotecar depăşind 80% din venitul mediu naţional.
„Estimăm că dobânzile vor continua să scadă, următoarele luni urmând să aducă şi prima dobândă fixă sub 5,5% pe an”, a precizat Alexandru Rădulescu, reprezentant al SVN România Credit & Financial Solutions, citat de Agerpres.
Studiul mai arată că indicele SVN de accesibilitate al cumpărării unei locuinţe a fost influențat de faptul că salariul mediu a crescut în ultimul an cu 15,1%, în timp ce preţurile s-au majorat cu doar câteva procente. Astfel, în noiembrie erau necesare sub 83 de salarii medii (sau 6,9 ani) pentru a cumpăra un apartament cu două camere în Bucureşti, faţă de 96 de salarii medii (8 ani) la începutul lui 2023 sau 101 salarii (8,4 ani) în ianuarie 2022. Vârful a fost înregistrat în 2008, cu un nivel de 393 de salarii medii (32,8 ani). (C. Z.)