Un banal sirop de tuse ar putea încetini evoluția bolii Parkinson
Un ingredient activ, folosit de peste 50 de ani în rețeta siropurilor de tuse, Ambroxol, comercializat și în farmaciile din România, pare să le aducă speranță bolnavilor de Parkinson. Efectele neuroprotectoare ale acestui medicament ar putea încetini evoluția acestei maladii cronice, potrivit primelor rezultate ale unui studiu publicat, recent, de JAMA Neurology.
Cercetătorii de la University College London (UCL) au administrat zilnic, timp de șase luni, câte o doză de Ambroxol unui grup de 17 pacienți. Ei au constatat că substanța activă a acestui sirop antitusiv a stimulat cu 35% producția proteinei GCase în organism. Este vorba despre o proteină care previne în mod natural depunerea în creier a unei alte proteine, alfa-sinucleina, considerată principala „vinovată” pentru apariția disfuncțiilor cognitive caracteristice bolii Parkinson. Încurajator este și faptul că siropul este bine tolerat de pacienți și nu are efecte adverse. Rămâne însă de văzut dacă această ipoteză a cercetătorilor britanici privind efectele neuroprotectoare ale siropului Ambroxol va fi confirmată de următoarele etape ale studiului.
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă caracterizată prin tremurături ale mâinilor, picioarelor sau capului, rigiditate musculară și mișcări greoaie. Ea se declanșează cel mai frecvent la vârste înaintate, iar simptomele se accentuează cu trecerea timpului. Descoperirea cercetătorilor de la University College London (UCL) ar putea revoluționa modul de abordare în tratarea acestei boli, având în vedere că tratamentele existente la ora actuală acționează doar asupra simptomelor, fără a putea încetini sau opri evoluția bolii.