Un fruct care alungă oboseala și întărește imunitatea

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 18 Decembrie 2017

Kaki este un fruct originar din Asia, de culoare portocalie, asemănător ca formă cu roşia. Are un gust plăcut şi conţinut nutriţional foarte bogat. De altfel, este unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutriţional: conține vitamina A, complexul B, P, C, dar și minerale, precum sodiu, magneziu, cupru, potasiu, seleniu şi cantităţi mari de fier şi zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele, este mai bogat în antioxidanţi decât ceaiul verde, foarte bogat în acizi organici, taninuri, proteine, betacaroten, carbohidrați. Datorită bogăţiei de minerale și vitamine, consumul acestui fruct este benefic în prevenția aterosclerozei, modificărilor ADN-ului celular, în reducerea stresului oxidativ. Totodată, Kaki ajută la creşterea imunităţii, fiind indicat în perioadele de tranziţie ale vremii, primăvara şi toamna, în prevenţia bolilor de sezon şi a virozelor respiratorii.

Întrucât este considerat un fruct alcalin, Kaki ajută la scăderea acidităţii gastrice, dar şi a celei din sânge, reglând astfel metabolismul. De asemenea, combate depresia şi starea de oboseală. Este indicat și în cazul durerilor de stomac, ajută la îmbunătăţirea vederii și a calităţii pielii, la producerea de celule roşii. Este un bun adjuvant pentru pierderea în greutate, combate infecţiile şi inflamaţiile, reduce colesterolul, este un bun antihemoragic, este indicat în diabet şi hipertensiune, creşte nivelul de energie și contribuie la lupta împotriva cancerului. În medicina tradiţională chinezească, kaki este utilizat şi ca remediu împotriva sughiţului.

Acest fruct se culege toamna târziu şi se poate consuma în stare proaspătă, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate şi preparate dulci. Se recomandă a se consuma cu tot cu coajă.

Rețete:

Smoothie din kaki și kiwi

Ingrediente: 1 kaki bine copt, 2 linguriţe de fructe goji bine uscate, 1 linguriţă de stafide, 1 banană, 150 ml apă; 4 kiwi, 1 lingură cu vârf de nucă, 1 lingură cu miere, 1 linguriţă de seminţe de chia, 150 ml apă.

Mod de preparare: Se prepară mai întâi smoothie-ul de kaki; se taie fructul în bucăţi potrivite, se adaugă fructele goji, stafidele, banana şi apa. Se mixează 2-3 minute, apoi se răstoarnă conţinutul în două pahare mari. Smoothie-ul de kiwi: Se pun fructele de kiwi curăţate de coajă în blender împreună cu nucile, seminţele de chia, lingura de miere şi apa; se mixează 2-3 minute, apoi se toarnă în cele două pahare. Se serveşte imediat. Datorită consistenţei şi proprietăţilor nutriționale, poate înlocui micul dejun.

Gem din fructe de kaki

Ingrediente: 7 fructe kaki; 150 g zahăr; 1 lămâie; 50 ml rom.

Mod de preparare: Se curăţă fructele de coajă şi se pun împreună cu zahărul într-un vas la foc mic, se adaugă zeama de lămâie, apoi se fierbe aproximativ 20 de minute. Se pune gemul în borcane sterilizate, se lasă 10 minute cu capacul în jos, iar după ce s-au răcit complet, se depozitează.