Un irlandez unește satele din România
Peste 800 de artişti, meşteri, dansatori, rapsozi din toate colțurile țării, dar și din comunități ale românilor de peste hotare vor participa în zilele de 18 şi 19 august, la Săpânţa, în Maramureş, la evenimentul „Satele Unite ale României“, inițiat de Peter Hurley, un irlandez stabilit în România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din ţara noastră. La această reuniune a satelor vor participa delegaţii din aproape fiecare judeţ al României, din Transcarpatia, Bucovina de Nord şi Voievodina.
„Woodstock de Săpânţa” - aşa a concluzionat un jurnalist prezent la ediţia inaugurală a festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în august 2010. (...) Pregătim cea mai amplă petrecere Centenară din vara aceasta! Cu Consiliul Judeţean Maramureş în rol de organizator, sub patronajul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, cu sprijinul operaţional al mai multor organizaţii nonguvernamentale, (…) aducem împreună în Săpânţa peste 800 de artişti, meşteri, dansatori, rapsozi, din toată România, pentru evenimentul Reuniunea Satelor al proiectului Satele Unite ale României”, se arată într-un comunicat de presă remis de Peter Hurley de la Asociaţia Interculturală de Tradiţii. Potrivit sursei citate, la această reuniune a satelor vor veni delegaţii din aproape fiecare judeţ al României, din Transcarpatia, Bucovina de Nord şi Voievodina.
„Suntem în legatură cu comunităţi de români din Ungaria şi Timoc, din Bulgaria. Ne bucurăm foarte mult că din Republica Moldova vor veni peste 80 de oameni, dintre care 55 de primari din satele Moldovei, care ne vor cânta împreună un cântec din Basarabia. Vor fi momente foarte emoţionante. Nu obişnuiesc să fac preconizări. Întotdeauna am preferat să las faptele să vorbească. Dar acum, sunt atât de impresionat, de uimit de răspunsul pe care chemarea noastră îl stârneşte, pentru că văd ce fel de oameni se vor aduna, vorbind cu ei la telefon, comunicând continuu. Cred că oricine cât de cât interesat de cultura tradiţională a Europei, indiferent dacă e român sau străin, şi-ar dori să afle înainte ce fel de eveniment, absolut unic din punctul meu de vedere, se dospeşte aici, în Maramureş!”, a afirmat Hurley.
El a spus că Reuniunea Satelor este un fel de AGA a Satelor Unite ale României.
„Propunem să fie găzduită în fiecare an de o altă comunitate din România. Nu pregătim un spectacol popular, ci un dans masiv, participativ, spontan. (…) Nu ai nevoie de costum tradiţional, nu trebuie să ştii să dansezi, tot ce ai nevoie vei învăţa pe loc, în câţiva paşi! Nu există scenă, ci un pod de lemn la nivelul solului. Fără playback, nu cântăm pe negativ, nu dansăm pe CD-uri. Sută la sută live”, a mai menţionat Hurley.
Peter Hurley nu e doar un străin venit pe meleaguri româneşti, scrie Agerpres. Fost viceconsul onorific al Irlandei la Bucureşti, producător al celui mai important festival intercultural de tradiţii de la noi din ţară, „Lungul Drum spre Cimitirul Vesel”, Peter Hurley a descoperit la pas acea Românie rurală pe care, la început, doar o intuia. A plecat în 2012, pe jos, de la Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. A scris apoi o carte despre oamenii care l-au primit şi l-au omenit fără să-i ceară nimic la schimb. În drumul său, Peter Hurley a descoperit ce înseamnă România reală, ţara care l-a primit cu braţele deschise.
Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din ţara noastră, irlandezul a devenit un împătimit al lumii satului.
„Eu cred că rădăcinile mele sunt de aici. Mi-am pus întrebarea: de ce este important un sat? Să avem sate vii? Pentru că de aici a început totul”, spune Peter Hurley, în documentarul pe care l-a făcut după această călătorie.
Peter Hurley spune că România este țara în care s-a regăsit. „Pe parcursul anilor, ajungi la nişte concluzii despre viaţă, despre un loc. Am văzut România o ţară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos, aproape, poziţia ei, felul, limba, portul, conceptul. E aproape miraculos că există astăzi o ţară numită România în partea aceasta a Europei”, afirmă irlandezul.