Un nou arhimandrit în Arhiepiscopia Sibiului
Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Cârţişoara, judeţul Sibiu a primit ieri, 21 noiembrie, vizita Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii şi l-a hirotesit arhimandrit pe duhovnicul mănăstirii, părintele Dimitrie Papacioc.
Obştea de maici a mănăstirii aflate la poalele Munţilor Făgăraş, în apropiere de cunoscuta şosea Transfăgărăşan, s-a pregătit aşa cum se cuvine pentru vizita pastorală a IPS Mitropolit Laurenţiu în ziua de prăznuire a Intrării Maicii Domnului în Biserică. Alături de cele 20 de maici de la Cârţişoara, la slujba religioasă au participat şi credincioşi din satele apropiate de aşezământul monahal şi pelerini din alte locuri ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la mănăstire, iar la finalul slujbei, duhovnicul mănăstirii, părintele Dimitrie Papacioc a fost hirotesit arhimandrit. Ridicarea la acest rang a părintelui Dimitrie a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar hirotesia de ieri a consfinţit decizia luată de ierarhii din Patriarhia Română. După hirotesie, părintelui Dimitrie Papacioc i-au fost înmânate toiagul, crucea şi bederniţa, însemnele specifice acestui rang monahal. Alături de părintele duhovnic, la Sfânta Liturghie a mai oficiat şi stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs.
Pârgă a omenirii
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre sărbătoarea din 21 noiembrie şi despre cinstirea deosebită de care se bucură Maica Preacurată în Biserica Ortodoxă. „Făgăduinţa Sfinţilor Ioachim şi Ana de a oferi lui Dumnezeu darul primit s-a împlinit în această zi, când Fecioara Maria a fost adusă la templu şi a fost lăsată ca recunoştinţă şi mulţumire. Acest lucru a fost cuprins în planul cel veşnic al lui Dumnezeu de mântuire a oamenilor. El a ales dintre oameni pe cea mai curată fiinţă, pârgă a omenirii şi a urmărit generaţii întregi până a ales-o. Fecioara Maria a fost lăsată la templu pentru a sta în curăţie, în sfinţenie şi într-o permanentă stare de rugăciune, pentru ca la vreme potrivită, arhanghelul Gavriil să vină şi să-i vestească împlinirea făgăduinţei. Toate sărbătorile Maicii Domului sunt legate între ele şi ne cheamă la o cinstire deosebită pe care trebuie s-o acordăm Maicii Preacurate“, a subliniat ierarhul.
Noul arhimandrit din Arhiepiscopia Sibiului, Dimitrie Papacioc, i-a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru încrederea acordată atunci când l-a propus pentru acest rang monahal şi l-a asigurat că îşi va îndeplini până la capăt misiunea încredinţată. Ca semn de preţuire şi de recunoştinţă, obştea mănăstirii, prin maica stareţă Siluana Ciupitu, i-a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană realizată în atelierele aşezământului monahal.
Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Cârţişoara a fost înfiinţată pe locul unde la 1400 exista un aşezământ monahal, dărâmat la 1761 de trupele austriece. În 1991, la iniţiativa unor credincioşi, viaţa monahală a fost reluată aici şi au fost construite biserica şi anexele. Lăcaşul de cult al mănăstirii a fost sfinţit de IPS Mitropolit Laurenţiu anul trecut.