Un nou centru pentru copii la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 06 Martie 2013

La Biserica „Sfântul Nicolae“ din cartierul Turnişor din Sibiu a fost inaugurat la începutul săptămânii un centru social-educaţional, unde opt copii de la o şcoală generală din cartier, proveniţi din familii cu nevoi sociale, primesc gratuit o masă caldă, îşi fac lecţiile şi participă la diverse activităţi.

Centrul social-filantropic şi cultural „Sfântul Nicolae“ a fost amenajat lângă Biserica „Sfântul Nicolae“, cu sprijinul Parohiei Turnişor I. După cum ne-a explicat preotul paroh Ciprian Creangă, proiectul social-educaţional a început printr-un parteneriat încheiat între Parohia Turnişor I, Şcoala Generală Nr. 10 din cartier şi Universitatea „Lucia Blaga“ din Sibiu, prin Departamentul de Cercetare Pedagogică. Câteva cadre didactice şi studenţi şi-au exprimat dorinţa de a oferi voluntar servicii de after-school unor elevi defavorizaţi social pentru a le îmbunătăţi situaţia şcolară. 
 
„Am avut de mult timp în gând să facem un astfel de proiect, iar mai apoi ne-am întâlnit cu reprezentanţii Şcolii Nr. 10 şi ai universităţii sibiene, şi noi, ca parohie, oferim spaţiul, mâncarea, rechizitele şi alte lucruri necesare copiilor. Procesul educaţional este asigurat de cadrele didactice de la Şcoala Generală Nr. 10 şi de la universitate, alături de studenţi“, ne-a spus pr. Ciprian Creangă.  

Elevi cu potenţial 

Inaugurarea Centrului social-educaţional a avut loc luni, 4 martie, printr-o slujbă de mulţumire oficiată de preotul Ciprian Creangă, la care au participat mai mulţi copii de la Şcoala Generală Nr. 10, cadre didactice, voluntari dintre studenţi şi credincioşi ai parohiei. Cu sprijinul enoriaşilor, cei opt elevi vor primi zilnic o masă caldă printr-un serviciu de catering. După slujba religioasă, părintele paroh le-a mulţumit tuturor partenerilor pentru jertfa lor, iar mai apoi, copilaşii au susţinut un moment artistic. După inaugurare, cei opt copilaşi au primit masa de prânz şi au început activităţile educaţionale cu sprijinul cadrelor didactice.
 
„Copiii au fost selectaţi de doamnele învăţătoare de la clasele I-IV, câte doi copii pe clasă, proveniţi din familii defavorizate socio-economic. Copiii au mult potenţial şi cu ajutorul acestui proiect suntem siguri că o să progreseze şi că vor avea rezultate din ce în ce mai bune la învăţătură“, ne-a spus directoarea de la Şcoala Generală Nr. 10, prof. Maria Marcu. Pe viitor, Parohia Turnişor I îşi propune extinderea centrului social, pentru a oferi aceste servicii social-educative la cât mai mulţi elevi din cartier.