Un nou centru social catehetic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Un centru socio-catehetic dedicat copiilor de etnie romă a fost inaugurat sâmbătă, 13 martie, în satul Poiana Negustorului, comuna Blăgești, județul Bacău. Acesta este pus sub oblăduirea Sfintei Cuvioase Parascheva și are sediul la școala din sat.
Proiectul a prins viață la inițiativa părintelui paroh Lucian Dima, alături de care au venit în sprijin Protoieria Bacău, Primăria Blăgești, școala din sat, Asociația „Ovidenia” și Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală.
Slujba de binecuvântare a fost săvârșită de părintele Daniel-Ionel Marari, inspector al Biroului de catehizare și activități cu tinerii, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu părintele protopop de Bacău, Eugen-Ciprian Ciuche, pr. Ciprian Olteanu, secretar al Protoieriei Bacău, pr. Ovidiu Radu, președinte al Asociației Ovidenia, și pr. Lucian Dima, parohul bisericii din satul Poiana Negustorului.
Protoieria Bacău va oferi rechizite și ajutor pentru desfășurarea unor activități duhovnicești, precum școli de vară, tabere sau pelerinaje, Asociația „Ovidenia” va asigura hrana copiilor, școala va oferi prin rotație profesori voluntari care să țină cursuri elevilor, Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală va asigura mediere școlară, sanitară și juridică, aceasta din urmă fiind și cea care se va ocupa de promovarea și susținerea tinerilor în scopul formării unor viitori cetățeni activi ai societății, iar Primăria Blăgești va pune la dispoziție sălile de curs din cadrul școlii și va asigura prezența unui asistent social și psiholog.
Activitatea noului centru va avea ca beneficiari 25 de copii și se va desfășura o dată la două sâmbete în întâlniri de câte 4 ore, urmând ca pe viitor, după îmbunătățirea situației sanitare la nivel național, întâlnirile să fie mai dese.
„Ne aflăm astăzi aici pentru un moment unic în comunitatea dumneavoastră, așa după cum era și în vechime, unde pridvorul bisericii era școală. Pe chipul acestor micuți stă scris tainic viitorul poporului nostru, de aceea trebuie ca ei să fie aduși aici, spre a fi formați în învățătura laică a cadrelor didactice, dar și în cea duhovnicească și religioasă”, a spus preotul Daniel-Ionel Marari.
„Copiii, venind aici, petrec un timp de calitate, la care se adaugă învățăturile părinților de acasă. Pe lângă hrana caldă pe care o veți primi aici și pe lângă învățătura tuturor colaboratorilor, veți mai dobândi și niște apropiați, precum părintele Lucian, care vă este și un tată sufletesc, cu care vă veți întâlni nu doar în cadrul centrului, ci și la sfânta biserică”, a adăugat părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.