Un nou complex social pentru vârstnici în curs de edificare
Inaugurat la 18 septembrie 2008, Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitatea timişeană Checea se află în prezent într-un amplu proiect de extindere. Un nou corp de clădire, mult mai generos şi încăpător, este construit la iniţiativa Arhiepiscopiei Timişoarei şi a parohiei ortodoxe din localitate.
Coordonatorul proiectului şi părintele sufletesc al acestei iniţiative, pr. Gheorghe Cucu, parohul bisericii din Checea, ne-a vorbit despre încercările, dar şi de speranţele celor care se ostenesc la ridicarea acestui nou complex social. „Atunci când am început a zidi piatră lângă piatră ne-am gândit la cei mai puţin fericiţi decât noi, şi aşa cum a rânduit Dumnezeu, din încredinţarea mai-marilor noştri bisericeşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae şi Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojeanul, s-a înjghebat acest aşezământ. Cu timpul, acesta s-a dovedit a fi neîncăpător, întrucât primeam tot timpul telefoane de la oameni uitaţi şi părăsiţi de semeni, ce aveau nevoie de ajutorul şi sprijinul Bisericii, iar pentru că în preajma actualului complex era un teren al parohiei, ne-am gândit să pornim a zidi un nou aşezământ, sub aceeaşi ocrotire, a Sfântului Ierarh Nicolae. Cu un an în urmă s-a săpat fundaţia şi a fost turnată elevaţia, apoi, în primăvara acestui an s-a început zidirea propriu-zisă, iar astăzi lucrăm la înălţarea zidurilor de la primul etaj. Sunt alături de noi la înălţarea acestui aşezământ fraţi slujitori din parohiile învecinate şi nu numai, preoţi şi credincioşi voluntari de la mai multe parohii din eparhie, veniţi să ne ajute la zidirea acestui loc închinat lui Dumnezeu şi semenilor noştri“, a mărturisit pr. Gheorghe Cucu, parohul bisericii din Checea şi coordonatorul aşezământului pentru bătrâni.
În prezent, aşezământul găzduieşte 12 persoane şi are trei angajaţi: o bucătăreasă şi două infirmiere, iar părintele Gheorghe Cucu face voluntariat şi ajută cu tot ceea ce este nevoie, de la a merge să facă aprovizionarea şi până la asigurarea asistenţei spirituale. Spaţiul pentru plimbare şi recreere a bătrânelor este unul generos, fiind de fapt o grădină de 2.700 mp pe care câţiva oameni buni din sat o cultivă şi o îngrijesc. Sunt aici o mulţime de flori, pomi fructiferi, toate creând o atmosferă liniştită pentru locuitoarele căminului social. În ceea ce priveşte viaţa duhovnicească a celor de aici, putem spune că cele 12 vieţuitoare duc o adevărată viaţă de mănăstire, fiind în permanentă legătură cu Dumnezeu, prin participarea la sfintele slujbe de la biserica satului şi prin împărtăşirea periodică cu Sfintele Taine.
Noul corp de clădire, ridicat în vecinătatea bisericii din sat şi a actualului aşezământ, va găzdui un număr însemnat de persoane vârstnice fără aparţinători sau cu o situaţie socială specială. Totodată, o dorinţă mai veche a conducerii Arhiepiscopiei Timişoarei este ca aici să fie găzduiţi pe viitor şi preoţi pensionari, înaintaţi în vârstă, rămaşi singuri şi fără vreun sprijin la bătrâneţe. „Ne dorim ca noul aşezământ să fie unul generos şi încăpător, cu capacitate de până la 100 de persoane, pentru a veni în sprijinul a cât mai multe persoane vârstnice singure şi aflate în nevoie. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu şi al bunilor noştri credincioşi pentru a duce la bun sfârşit această lucrare. Dorim totodată să mulţumim tuturor celor care au pus umăr lângă umăr şi au fost alături de noi în toată această perioadă şi vrem să le aducem prinosul nostru de mulţumire pentru întreaga lor jertfă. Rugăm pe Mântuitorul Hristos, Cel Care doreşte ca toţi să fim una, să-i răsplătească pentru tot ajutorul şi osteneala depusă la înălţarea acestui aşezământ“, a mai precizat pr. Gheorghe Cucu.