Un nou consilier cultural la Arhiepiscopia Bucureştilor

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 03 Martie 2016

Din data de 1 martie 2016, funcția de consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi preluată de părintele prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan. Părintele Mihail-Simion Săsăujan este profesor la disciplina istoria Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și paroh la Biserica Albă din Capitală.

S-a născut la 9 mai 1967 şi a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1990), apoi cursurile de masterat (1994) și doctorat (1996) ale Facultății de Teologie Catolică a Universității din Viena (Austria), unde a obţinut titlul de doctor în teologie, în decembrie 1996.

Este autorul a numeroase volume, traduceri și studii de istorie bisericească, coautor la mai multe volume colective, membru și director de proiecte de cercetare științifică naționale și inter­na­ționale, conferențiar la univer­si­tăți de prestigiu și la simpozioane din străinătate, membru în comitete redacționale ale unor reviste și publicații teologice. Dintre volumele semnate de părintele Mihail-Simion Săsăujan amintim: „Politica bisericească a Curții din Viena în Transilvania” (1740-1761), Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2002; „Habsburgii și Biserica Ortodoxă din Imperiul austriac (1740-1761). Documente”, Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2003; „Academia de teologie ortodoxă din Arad în perioada interbelică. Contribuții la istoria învățământului teologic românesc”, Arad, Ed. Uni­ver­si­tății Aurel Vlaicu 2004; „Biserică, națiune și putere de stat (secolele XVIII-XX). Con­tribuții documentare la Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, București, Ed. Univer­sității din București, 2013; „Autonomia bisericească și națională a schitului chinovial Prodromu de la Muntele Athos (1870-1890): documente”, București, Ed. Basilica, 2016.

Domeniile predilecte de cercetare ale părintelui profesor Mihail-Simion Săsăujan sunt: rela­ția Stat-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XVIII-lea, cu referire specială la românii din Transilvania, relația Na­țiune-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XIX-lea, relația Stat național independent-Biserică națională autocefală în România secolului al XIX-lea, relația Stat-Biserică în timpul regimului de stat comunist și subiecte privitoare la organizarea bisericească și învăță­mântul teologic.

În legătură cu planurile de viitor în noua calitate de consilier eparhial, părintele Săsăujan ne-a declarat: „Am răspuns pozitiv la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a ocupa acest post de consilier. Sunt con­știent de responsabilitatea mare a acestei funcții care vizează dinamica activității culturale și misionare la nivel eparhial. Îmi voi desfășura activitatea pe următoarele direcții: coordonarea acti­vi­tă­ții administrative specifice Sectorului cultural și comunicații media și a activi­tăților cultural-misionare în cadrul Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor; coordonarea activi­tă­ții editoriale la nivelul redacției revistei mitropolitane „Glasul Bisericii”, în sensul continuării eforturilor depuse pentru relansarea acesteia și aducerea ei la zi; Coordonarea activității Editurii mitropolitane Cuvântul Vieții, pe culoare specifice deja existente și altele noi”.