Un nou doctor în teologie

Un articol de: Tudorel Rusu - 30 Iulie 2021

Părintele protosinghel Arsenie Pohrib, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași și secretar la Cabinetul Mitropolitan, și-a sus­ți­nut în data de 15 iulie a.c. teza de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lucrarea, ce a fost coordonată de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, are titlul „«Suflarea de viață» (ebr. חַיִּים נִשְׁמַת) (Facere 2, 7), element de antropologie veterotestamentară”.

Conducătorul ştiinţific al tezei a fost pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, iar comisia de doctorat a avut următoarea componenţă: preşedinte - arhim. prof. univ. dr. Teofil (Cris­tian) Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, referenţi - diac. conf. univ. dr. Alexandru Mihăilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” a Uni­versității „Lucian Blaga” din Sibiu și pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În cadrul prezentării publice, candidatul a subliniat obiectivul cercetării: „Plecând de la textul biblic din Facere 2, 7, fundamental pentru antropologia creștină, obiectivul lucrării de doctorat este lămurirea, pe cât posibil, a problemei identității suflării de viață, element de dezacord în exegeza patristică, nedeplin lămurit și tratat. Pornind de la analiza termenilor ebraici «neșema», «nefeș» și «ruah», dar și, dată fiind paralela cu textul din Ioan 20, 22, a conceptului de «πνεῦμα» și pe baza mai multor mărturii exegetice din mediul iudaic și din cel creștin, lectura pnevmatologică a acestui text a fost privilegiată înaintea oricărei alte exegeze. Cartea «Înțelepciunea lui Solomon» sau scrierile lui Filon al Alexandriei stau mărturie despre o interpretare pnevmatologică a ­suflării de viață, cristalizată astfel ­înainte de creștinism, deci nu concepută doar ca o consecință a pnevmatologiei creștine”.

La finalul şedinţei, membrii comisiei au acordat părintelui Arsenie titlul de doctor în teologie, cu calificativul „Magna cum laude”.