Un nou îndrumător de teze de doctorat la Facultatea „Justinian Patriarhul”

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 14 Ianuarie 2025

Decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, părintele lect. dr. Cosmin Daniel Pricop, a susținut marți, 14 ianuarie 2025, teza de abilitare ce îi conferă dreptul de a îndruma doctoranzi în Teologie biblică.

Lucrarea prezentată de părintele lect. dr. Cosmin Pricop a avut titlul „Exegeza biblică nou-testamentară în spațiul ortodox: între metodica istorico-critică, experiența interpretativă patristică și receptarea liturgică a textelor biblice”. Părintele decan a prezentat cele mai importante direcții de cercetare ale activității sale academice până în prezent. „Titlul exprimă convingerea pe care am dobândit-o în activitatea mea de cercetare că exegeza biblică a Noului Testament în lumea ortodoxă contemporană poate fi modelată ținând cont de următorii trei factori: metodologia științifică istorico-critică, receptarea patristică a textelor biblice și contextualizarea liturgică a acelorași texte. Cred că, în acest moment, Teologia biblică ortodoxă este provocată de câteva elemente. Unul dintre elementele importante care provoacă constant Teologia biblică ortodoxă este metodica istorico-critică. Această metodică de interpretare a textelor biblice constituie etalonul metodologic la nivelul studiilor biblice occidentale. În spațiul răsăritean, această metodologie a fost receptată sporadic, pe de o parte, iar pe de altă parte există tendințe care arată o anumită organizare a acestei receptări. Spațiul teologic ortodox răsăritean nu se caracterizează din acest punct de vedere de o unitate pe care o întâlnim în spațiul catolic. Al doilea punct al acestei prime părți se numește experiența interpretativă patristică, adică maniera în care Sfinții Părinți interpretează textul biblic. Pe baza observațiilor realizate până în prezent, pe lângă metodica istorico-critică, un al doilea aspect care cheamă teologia ortodoxă biblică la un răspuns este interpretarea patristică a Sfintei Scripturi. Un alt treilea punct pe care îl consider important este receptarea sau contextualizarea liturgică a textelor biblice”, a spus pr. lect. dr. Cosmin Daniel Pricop. 

A doua parte a tezei a constat în prezentarea planului de dezvoltare a carierei academice, subliniindu-se trei aspecte-cheie: internațio­nali­zarea, crearea de rețele (Networking) și interdisciplinaritatea.

Din comisia de specialitate au făcut parte: părintele prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; părintele prof. dr. Constantin Oancea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu; părintele prof. dr. Constantin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. 

La eveniment au participat cadre didactice ale instituției de învățământ teologic, precum și membri din cadrul Administrației Patriarhale: părintele consilier patriarhal prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul departamentului Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră; părintele Valentin Fătu, consilier patriarhal în cadrul Biroului protocol al Administrației Patriarhale; părintele prof. dr. David Pestroiu, prodecan; părintele conf. dr. Marian Vild, directorul departamentului Teologie Istorică, Biblică și Filologie; arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial; părintele lect. dr. Silviu Tudose; părintele Sorin-Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române.

Părintele lect. dr. Cosmin Daniel Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, este membru al unor prestigioase instituţii de cercetare în domeniul studiilor biblice, precum „Studiorum Novi Testamenti Societas” (SNTS); „Eastern European Liaison Committe al SNTS”; „Societatea Bibliștilor Ortodocși Români” (SBOR); „Uniunea Bibliștilor din Româ­nia” - vicepreședinte; reprezentant oficial al Bisericii Ortodoxe Române în Comisia mixtă de dialog teologic ortodox-luteran internațional și membru în Comisia de dialog teologic bilateral al Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Evanghelică din Germania (EKD).