Un nou lăcaș de rugăciune pentru un așezământ medical din județul Ilfov

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 05 Decembrie 2023

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, a săvârșit marți, 5 decembrie, slujba de târnosire a capelei Spitalului „Sfântul Sava” din orașul Pantelimon, județul Ilfov, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După sfințirea lăcașului de rugăciune, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la final oferind ctitorilor și binefăcătorilor ordine și distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înființat în anul 2015, Spitalul „Sfântul Sava” din localitatea ilfoveană Pantelimon oferă servicii de recuperare medicală, îngrijiri paliative, kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde medicale. În anul 2022, managerul unității medicale private, Alina Andreea Ion, a început demersurile în vederea asigurării asistenței religioase pentru pacienții spitalului, prin amenajarea unei capele și obți­nerea numirii unui preot slujitor. În acest sens a fost încheiat un protocol de colaborare cu Arhi­episcopia Bucureștilor, din luna noiembrie 2022, părintele pensionar Vasile Guțea fiind angajat în cadrul unității spitalicești. 

În luna noiembrie a acestui an au fost finalizate și lucrările de edificare a capelei, lăcașul de rugăciune fiind dotat cu toate cele necesare slujirii. În urma recepției lucrărilor, marți, 5 decembrie, în ziua de pomenire a ocrotitorului spiritual al unității medicale, Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, în mijlocul pacienților și al personalului medical a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a oficiat rânduiala tradițională a târnosirii capelei spitalicești, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Nicolae Crângașu, consilier patriarhal; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial; părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de ca­ri­tate din Arhiepiscopia Bucu­reș­tilor; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica, precum și alți preoți și diaconi. Alături de aceștia au slujit și invitații, părintele arhimandrit Ștefan Nuțescu, starețul Chiliei „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos, și părintele protosinghel David Gălbează, de la aceeași chilie, ambii ucenici ai părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, pomenit cu ocazia împlinirii unui sfert de veac de la trecerea sa la cele veșnice.

În continuare, soborul de clerici a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în proximitatea capelei. După citirea pasajului evanghelic, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și nevoința sfântului pomenit, precum și despre moștenirea lăsată monahismului din Țara Sfântă.

„Sfântul Sava cel Sfințit a avut o vocație specială. A fost ucenicul a doi mari sihaștri, cu numele lor Eftimie și Teoctist. A învățat din taina vieții lor, din frumusețea rugăciunii, a nevoinței și, mai ales, a ascultării. A învățat de la început că nimic din viața de monah nu se face fără ascultare. A fost și mare postitor. De multe ori nu mânca zile la rând. Sfântul Sava cel Sfințit a primit mare dar de la Dumnezeu, acela de a-i îndruma pe frații care veneau în preajma lui. Era iscusit la cuvânt, dar cel mai mult vorbea prin fapte. A primit târziu slujirea preoțească, având 53 de ani, iar Patriarhul Ilie al Ierusalimului i-a oferit cel mai înalt rang preoțesc, acela de arhimandrit, care nu se oferea decât stareților care conduceau mulțime de monahi. În urma unei lucrări ostenitoare, plină de râvnă, Sfântul Cuvios a întemeiat șapte lavre, șapte sau opt chinovii și nenumărate sihăstrii cu obști de monahi și paraclise. (…) Sfântul Sava a rămas în amintirea Bisericii ca un mare iubitor al slujbelor. Se ruga mult și de la el a rămas Tipicul cel mare, tipic pe care el îl respecta cu sfințenie și pe care l-a propus ucenicilor săi, cu slujbe și privegheri de toată noaptea, slujbe care și astăzi se săvârșesc la lavra întemeiată de el în Pustiul Betleemului”, a spus Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare conducerii Spitalului „Sfântul Sava” pentru inițiativa construirii capelei și pentru activitatea desfășurată în cadrul unității medicale, oferind o serie de ordine și distincții ctitorilor și sprijinitorilor proiectului edilitar.

Managerul Spitalului „Sfântul Sava”, Alina Andreea Ion, a primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, iar soțul acesteia, Gheorghe Adrian Uritescu, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost oferit părintelui pensionar Vasile Guțea. Totodată, mai multe persoane au fost distinse cu Diploma omagială a Anului 2023 cu medalie comemorativă: stavrofora Mihaela Costache, stareța Mănăstirii Pasărea; părintele Vladimir Lapte de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nou din București; părintele pensionar Ionel Ilie, îmbisericit pe seama Parohiei Merișani din Episcopia Alexandriei și Teleormanului; familia Victor Vicențiu și Mariana Pașca; Cătălin Toncea; familia Cosmin și Beatrice Horodenciuc; familia Corneliu și Cristina Loredana Horodenciuc; Alicia Uritescu și familia Florentin și Mariana Locusteanu.