Un nou spațiu de prezentare al Atelierelor Patriarhiei Române
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat joi, 19 octombrie, un nou spațiu de promovare a obiectelor de cult al Atelierelor Institutului Biblic al Patriarhiei Române. La final, Preafericirea Sa a oferit distincții celor care s-au implicat în modernizarea și amenajarea spațiului dar și unora dintre persoanele care lucrează aici.
După slujba de binecuvântare a noului spațiu, numit „Daruri Sfinte”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat lucrarea de modernizare a secțiilor în cadrul cărora sunt confecționate obiectele bisericești de calitate și durabilitate sporită.
„Mulțumim lui Dumnezeu că lucrează prin acești oameni, care devin mâinile iubirii Sale milostive. În anul acesta omagial, al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, am omagiat și pe cei care se ostenesc aici, pentru că toate sunt icoane sfinte, și icoanele de pe Evanghelii, Potir, cruci, veșminte. Toate se încadrează în această podoabă frumoasă a mărturisirii credinței ortodoxe în taina iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu, prin întruparea Fiului Său Cel veșnic, Care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor S-a făcut tocmai ceea ce iubea, adică om. Dar și sfinții lui Dumnezeu în care se arată prezența lucrătoare și sfințitoare a Duhului Sfânt, pe Care L-a trimis Dumnezeu în lume la cererea Fiului. Avem aici o lucrare sfântă, teologică, nu atât prin cuvinte, cât prin imagini și prin obiecte liturgice sfinte. Este o mare bucurie că s-a făcut un progres, că s-au înnoit aici și spațiul de prezentare, și birourile. Noi dorim să continue ceea ce s-a început frumos și îndemnăm pe slujitorii Sfintelor Altare să cumpere produse de la noi pentru a ajuta Biserica”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat pentru slujirea lor pe ostenitorii din cadrul Atelierelor Patriarhiei Române, prin care Dumnezeu lucrează, pentru confecționarea obiectelor bisericești, dar și pe susținătorii lucrărilor de înnoire de la Atelierele Patriarhiei Române, cărora le-a acordat ordine, distincții și diplome.
Atelierele Patriarhiei Române, dintre toate sectoarele Patriarhiei Române, au cel mai mare număr de angajați.
„Atelierele de astăzi, în mod evident, îşi află rădăcinile în strădaniile tuturor patriarhilor, însă organizarea lor s-a datorat mai întâi Patriarhului Justinian, care a acordat o atenţie deosebită dezvoltării activității de confecționare a obiectelor de cult. În anul 1958, la zece ani de patriarhat, Patriarhul Justinian a sfințit Atelierele Patriarhiei: în data de 31 mai, secția de la Mănăstirea Plumbuita, iar în data de 6 iunie, secția de la Schitul Maicilor. […]
Odată cu urcarea în Tronul Patriarhal a Preafericirii Voastre ați manifestat un real interes pentru dezvoltarea Atelierelor Institutului Biblic. Acestea au intrat astfel într-un amplu proces de retehnologizare și modernizare firească, ținând cont de cerințele actuale. Atelierele au beneficiat de investiții în tehnologie și utilaje de generație nouă pentru multe secții, urmând ca acest proces să continue și de acum înainte. De asemenea, în cadrul atelierelor au fost angajați oameni calificați, iar o parte din cei angajați după anul 2009 sunt tineri care s-au calificat la locul de muncă pentru meserii care au început să se piardă”, a precizat părintele arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal al Atelierelor Patriarhiei Române.
La slujba de binecuvântare de la Atelierele Patriarhiei Române au participat Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți consilieri patriarhali și eparhiali, precum și angajați ai Atelierelor Patriarhiei Române, personal monahal și laic.
Obiectele bisericești confecționate de Atelierele Patriarhiei Române pot fi vizionate atât la noul spațiu (Șoseaua Olteniței, nr. 255, sector 4, București), cât și pe site-ul http://atelierelepatriarhiei.ro/.