Un nou val de scumpiri ameninţă România
▲ La mijlocul lunii septembrie, cel târziu începutul lui octombrie, toate produsele de bază se vor scumpi ▲ Preţul la carnea de vită va creşte cu 40%, preţul uleiului se va majora cu cel puţin 10%, pâinea cu 40%, iar produsele lactate vor creşte cu 20% ▲ În timp ce producătorii români riscă să rămână
cu marfa nevândută din cauză că va fi mai scumpă, importatorii vor câştiga şi mai mult, deoarece preţurile produselor de import rămân neschimbate ▲ Principala cauză a scumpirilor este seceta din această vară, care a afectat cea mai mare parte din producţia agricolă românească ▲ Producătorii sunt obligaţi să crească preţul la alimente cu până la 40%, din cauza costurilor mari ale materiei prime, dar riscă să nu vândă marfa pentru că produsele provenite din import sunt mai ieftine, a declarat preşedintele sindicatului FSIA, Dragoş Frumosu. „La mijlocul lunii septembrie, cel târziu începutul lui octombrie, toate produsele de bază se vor scumpi. Această majorare este justificată, deoarece seceta din acest an a crescut preţul materiei prime“, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Acesta a precizat că cea mai mare scumpire, respectiv de 40%, va fi aplicată la pâine şi la conservele de legume şi fructe. „În egală măsură, ne aşteptăm ca preţul la carnea de vită să crească cu 40%, iar preţul uleiului să se majoreze cu cel puţin 10%. De asemenea, lipsa furajelor pentru animale va determina o creştere cu până la 20% pe segmentul lactate. Mai mult, la aceste majorări aplicate de producători, se vor adăuga şi alte procente ale comercianţilor“, a explicat Frumosu. Românul ar putea rămâne cu marfa nevândută Potrivit acestuia, producătorul român riscă să rămână cu „marfa nevândută“, în contextul în care produsele din import sunt mai atractive pentru consumator, fiind mai ieftine. „Pe de o parte, consumatorul ar trebui să ştie că produsele lactate sau preparatele din carne provenite din import au termen de valabilitate mare şi nu sunt din categoria alimentelor tocmai proaspete. Pe de altă parte, există varianta ca preţul să cântărească mai mult în alegerea consumatorului, producătorul nostru riscând să rămână cu marfa nevândută“, a menţionat Dragoş Frumosu. Preşedintele FSIA a subliniat că pentru a diminua efectele acestor scumpiri şi pentru a proteja producătorii în faţa importatorilor, statul ar trebui să intervină, prin elaborarea unei strategii coerente. „Pentru a nu se distruge industria alimentară, statul ar trebui să intervină şi, în special, Ministerul Agriculturii ar trebui să discute cu patronatele şi să elaboreze o politică coerentă. Dincolo de aceste posibile strategii, rămâne şi varianta reducerii TVA pentru produsele alimentare“, a spus Dragoş Frumosu. Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, recent, că „nu există niciun motiv real pentru creşterea preţurilor la alimente“ şi a anunţat că va căuta soluţii „pentru eliminarea speculei de pe piaţă“. Pagube de 500 de milioane din cauza secetei Pagubele produse în agricultură din cauza secetei se ridică în acest moment la peste 500 de milioane de lei, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. „Practic această valoarea reprezintă şi suma alocată în acest an de Excutiv pentru despăgubirea producătorilor agricoli ale căror culturi de cereale păioase au fost distruse de secetă în cele 34 de judeţe declarate calamitate“, a precizat Albu. Prea mulţi dăunători Seceta a favorizat înmulţirea alarmantă a dăunătorilor la cereale şi plante tehnice, în judeţul Brăila, cu o lună de zile înainte de perioadele în care ar trebui să apară. Potrivit şefului Unităţii Fitosanitare Brăila, Violeta Popescu, cel mai mare pericol pentru plante vine, în momentul de faţă, din partea păduchelui galben şi a ploşniţei cerealelor. „Ploşniţa cerealelor poate compromite grâul de pe cele 60.000 de hectare semănate, transformându-l în grâu furajer, prin distrugerea glutenului. Noi îndemnăm fermierii să vină să ia gratuit produsele chimice de combatere şi să treacă de urgenţă la aplicarea tratamentelor“, a declarat Violeta Popescu.