Un preot harnic şi înţelept

Data: 04 Octombrie 2012

 

Am primit cu durere în suflet vestea trecerii la cele veşnice a părintelui Ion Ilie, preot paroh la Parohia „Sfântul Nicolae“ - Malaxa, Protopopiatul II Capitală. Părintele Ion Ilie s-a mutat la Domnul la vârsta de 63 de ani, sub acoperământul Maicii Domnului, luni, 1 octombrie 2012.

Părintele Ion Ilie a văzut lumina zilei în 28 mai 1949, în comuna Ciolpani, Ilfov, fiind primul dintre cei trei copii ai unei bune familii creştine. Crescut şi format în preajma Sfintei Mănăstiri Ţigăneşti, de mic copil a îndrăgit muzica bisericească şi, la îndemnul părinţilor şi al preotului paroh, a urmat cursurile Şcolii de cântăreţi bisericeşti şi apoi ale Seminarului Teologic din Bucureşti.

Pe perioada celor cinci ani de studii seminariale, pentru rezultate foarte bune la învăţătură şi comportament demn de un viitor slujitor al Bisericii, tânărul Ion Ilie s-a bucurat de bursa oferită de Arhiepiscopia Bucureştilor.

Ulterior, a urmat cursurile Institutului Teologic din Bucureşti, fiind un student eminent, motiv pentru care s-a bucurat de aprecierea profesorilor şi a colegilor săi. Examenul de licenţă l-a susţinut în iunie 1972, cu lucrarea Învăţătura Ortodoxă despre Mântuire, sub îndrumarea părintelui profesor Dumitru Stăniloae.

Rămas orfan de tată din clasa a treia de seminar, tânărul teolog Ion Ilie, cel mai mare dintre cei trei copii, s-a considerat singurul „stâlp” al familiei şi s-a angajat în postul vacant de pedagog la Seminarul Teologic din Bucureşti, comportându-se cu elevii ca un frate mai mare, dar, totodată, îndrumându-i pe tinerii seminarişti pe calea studiilor teologice cu mult tact pedagogic şi răbdare.

În mai 1983, a dat curs chemării preoţeşti pentru care se pregătise atât de bine, fiind hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bălăceanca, Ilfov, de către vrednicul de pomenire Episcop-vicar Roman Ialomiţeanul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Fiind un om dornic de a face lucrurile cât mai bine, părintele Ion Ilie şi-a continuat studiile, urmând cursurile de doctorat în Teologie, la Secţia Teologie Practică, specialitatea Dreptul Bisericesc şi Administrativ.

S-a căsătorit în anul 1980 cu tânăra Mariana Munteanu, iar în 1984, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a născut unica lor fiică, Iustina Daniela.

La 1 ianuarie 1990, părintele Ion Ilie a fost transferat la Biserica 23 August, numită ulterior <i>Sfântul Nicolae</i> - Malaxa, din Protopopiatul II Capitală, care funcţiona într-o casă veche.

Părintele Ion Ilie, prin râvna şi dragostea faţă de Biserică, a început să adune fonduri şi, în anul 1992, a demarat lucrările pentru o biserică nouă, o construcţie monumentală, în strada Nicolae Roşu, o adevărată catedrală, pe care Bunul Dumnezeu i-a îngăduit să o vadă terminată.

Preot harnic şi duhovnicesc, înzestrat cu simţ practic şi liturgic deosebit, părintele Ion Ilie a fost un mare iubitor al slujirii sfântului altar şi al oamenilor.

Lucrarea părintelui Ion Ilie este şi va rămâne un exemplu pentru noua generaţie de preoţi, prin dăruirea, înţelepciunea şi dragostea pe care le-a arătat faţă de Biserica lui Hristos, faţă de enoriaşi şi familie.

Părintele Ion Ilie L-a slujit pe Mântuitorul Hristos cu credincioşie, dragoste şi râvnă vreme de 31 de ani, plecând spre locaşurile cereşti la vârsta de 63 de ani. A lăsat în urmă o fiică şi o soţie îndurerate.

La acest ceas de vremelnică despărţire, în aşteptarea învierii de obşte, ne rugăm Mântuitorului Hristos să odihnească sufletul bun al părintelui Ion Ilie întru Împărăţia Sa, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”, iar familiei îndurerate, parohiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări,

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj la înmormântarea părintelui Ion Ilie, fost paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae“ - Malaxa, Protopopiatul II Capitală, joi, 4 octombrie 2012.