Un preparat gustos şi versatil, brânza de caju

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 15 Aprilie 2024

Bogată în vitamine și minerale, brânza de caju este o alternativă sănătoasă la brânza tradițională, inclusiv pentru persoanele care au intoleranță la lactoză şi pentru copii. Este un aliment versatil, putând fi folosit ca atare sau adăugat într-o gamă variată de rețete culinare: prăjituri, sosuri, salate, creme, pizza etc.

Rețete

Brânză de caju

Ingrediente: 200 g caju hidratat, 100 ml apă, zeama de la 2 lămâi, 2 linguri de agar-agar şi150 ml apă pentru fiert, 5 linguri de drojdie inactivă, sare după gust. La final, se poate da brânza prin ierburi de Provence, boia dulce sau afumată, mărar și pătrunjel. Preparare: Se pune caju la hidratat pentru 4 ore în apă rece sau o oră în apă caldă, apoi se aruncă apa, se clătește și se pune în blender; se adaugă zeama de lămâie, apă, fulgii de drojdie inactivă și sare și se mixează până se obține o textură omogenă și cremoasă. Se pun 100 ml apă la fiert, iar când începe să fiarbă, se adaugă agar-agar; se amestecă timp de un minut, după care se toarnă peste crema de caju; se mai mixează câteva secunde și este gata. Se pune compoziția obți­nută în forme de copt sau de silicon și se dă la frigider pentru o oră, apoi se scoate și se dă prin condimente, mărar, pătrunjel etc.

Ciuperci umplute cu brânză de caju 

Ingrediente: 15 ciuperci potrivite, 150 g de orez fiert, 1 morcov ras, 1 ceapă, o legătură de mărar tocat, piper, oregano, sare, 2 linguri ulei de măsline, 150 g brânză de caju tăiată cuburi mici. Preparare: Într-o tigaie se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tăiată mărunt și morcovul ras pe răzătoarea mică; se adaugă 50 ml de apă și se lasă să fiarbă înăbușit, amestecându-se din când în când. Când este gata, se adaugă orezul fiert în prealabil, sarea, mărarul, piperul, oregano și brânza de caju și se amestecă bine. Ciupercile se cu­răță de coajă, se umplu cu com­poziția preparată, se pun într-o tavă sau vas de yena și se dau la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade celsius.