Un preparat gustos şi versatil, brânza de caju
Bogată în vitamine și minerale, brânza de caju este o alternativă sănătoasă la brânza tradițională, inclusiv pentru persoanele care au intoleranță la lactoză şi pentru copii. Este un aliment versatil, putând fi folosit ca atare sau adăugat într-o gamă variată de rețete culinare: prăjituri, sosuri, salate, creme, pizza etc.
Rețete
Brânză de caju
Ingrediente: 200 g caju hidratat, 100 ml apă, zeama de la 2 lămâi, 2 linguri de agar-agar şi150 ml apă pentru fiert, 5 linguri de drojdie inactivă, sare după gust. La final, se poate da brânza prin ierburi de Provence, boia dulce sau afumată, mărar și pătrunjel. Preparare: Se pune caju la hidratat pentru 4 ore în apă rece sau o oră în apă caldă, apoi se aruncă apa, se clătește și se pune în blender; se adaugă zeama de lămâie, apă, fulgii de drojdie inactivă și sare și se mixează până se obține o textură omogenă și cremoasă. Se pun 100 ml apă la fiert, iar când începe să fiarbă, se adaugă agar-agar; se amestecă timp de un minut, după care se toarnă peste crema de caju; se mai mixează câteva secunde și este gata. Se pune compoziția obținută în forme de copt sau de silicon și se dă la frigider pentru o oră, apoi se scoate și se dă prin condimente, mărar, pătrunjel etc.
Ciuperci umplute cu brânză de caju
Ingrediente: 15 ciuperci potrivite, 150 g de orez fiert, 1 morcov ras, 1 ceapă, o legătură de mărar tocat, piper, oregano, sare, 2 linguri ulei de măsline, 150 g brânză de caju tăiată cuburi mici. Preparare: Într-o tigaie se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tăiată mărunt și morcovul ras pe răzătoarea mică; se adaugă 50 ml de apă și se lasă să fiarbă înăbușit, amestecându-se din când în când. Când este gata, se adaugă orezul fiert în prealabil, sarea, mărarul, piperul, oregano și brânza de caju și se amestecă bine. Ciupercile se curăță de coajă, se umplu cu compoziția preparată, se pun într-o tavă sau vas de yena și se dau la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade celsius.