Un sfert din banii românilor se duc pe mâncare
Gospodăriile din România au rămas în 2020 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, dar sunt printre gospodăriile care au cheltuieli relativ mici cu utilitățile, arată datele publicate ieri de Eurostat, citate de Agerpres.
În timp ce în UE media este de 14,8%, în creştere faţă de 13% în 2019, gospodăriile din România au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, faţă de 26% în 2019.
Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%). La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice este mai mică de 10% doar în Luxemburg (9,5%) şi Irlanda (9,8%).
Pe de altă parte, România stă mai bine când vine vorba de ponderea ocupată de cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale în totalul cheltuielilor gospodăriilor. Atât în Uniunea Europeană ca întreg, cât şi în majoritatea statelor membre, acest capitol este cel mai important în totalul cheltuielilor, iar țările cu cele mai mai cheltuieli cu utilitățile sunt: Slovacia (30,7%), Finlanda (30,5%) şi Danemarca (28,9%). În schimb, statele membre unde utilitățile au o pondere mai mică sunt: Lituania (15,5%), Malta (16,8%), Cipru (18%) şi România (18,8%).
La nivelul UE, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale au reprezentat, în 2020, 25,7% din total (+2,2% față de 2019), urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice care au fost de 14,8% din total (+1,8%). (C. Z.)