Undă verde pentru amânarea ratelor la credite
Executivul a aprobat miercuri normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei 90/2022 care permit acordarea unor facilităţi persoanelor cu probleme financiare care au credite la bănci sau IFN-uri. Specialiștii atrag atenţia, însă, că amânarea ratelor trebuie să fie ultima soluție la care trebuie să apeleze o persoană care are dificultăți în achitarea acestor obligații de plată.
Perioada pentru care o persoană poate solicita amânarea la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane este cuprinsă între una şi nouă luni. Creditele pentru care se poate acorda această facilitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative: au fost acordate până la 30 aprilie 2022 inclusiv; data scadenţei finale, prevăzută în contract, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată; nu au restanţe în ultimele şase luni sau la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.
Din momentul publicării acestor norme în Monitorul Oficial, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice pot accesa şi acest instrument de amânare a datelor între o lună şi nouă luni, potrivit declarațiilor ministrului finanţelor, Adrian Câciu, făcute la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
El a subliniat că cetăţenii se vor putea duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, pentru a beneficia de această facilitate, dar a reiterat că cei care pot să îşi plătească ratele să o facă.
„Evident trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi, evident, dobânda acumulată”, a spus Câciu.
Românii care sunt în situația de a nu mai face față ratelor bancare au mai multe modalități de gestionare a creditelor înainte de a apela la amânarea acestora. Astfel, ei sunt sfătuiți de specialiștii Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) să negocieze, în primul rând, cu băncile noi condiții, personalizate, de rambursare a împrumuturilor, să solicite trecerea de la ROBOR la IRCC, şi abia în ultimă instanţă să ceară amânarea plăţii ratelor.
„Costurile care se adaugă la credit după amânarea cu până la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales dacă ne referim la primii ani din achitarea unui împrumut”, a atras atenţia Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în colegiul de coordonare al centrului, o entitate înfiinţată ca urmare a unei directive europene, care intermediază gratuit negocierea dintre consumatori şi bănci.
Potrivit datelor, în primele şase luni, 9 din 10 cereri trimise către CSALB au primit din partea băncilor o rezolvare. (C. Z.)