Unirea Principatelor sărbătorită în toată țara

Data: 25 Ianuarie 2023

În ciuda temperaturilor scăzute, mii de români din toată țara au participat ieri la manifestările organizate pentru a celebra ­Ziua Unirii Principatelor Române și împlinirea a 164 de ani de la momentul Unirii Moldovei și Țării Românești sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Au avut loc ceremoniale militare și religioase, dar și spectacole, simpozioane, retrageri cu torțe ale militarilor. 

La Iași, în Piața Unirii, a fost organizat un ceremonial militar şi religios, urmat de o defilare, la care au participat, alături de oficialitățile locale, și premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„Ziua de 24 ianuarie are o însemnătate deosebită pentru noi, ieşenii”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, potrivit Agerpres. El a precizat că la defilarea de ieri au luat parte 250 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, mai exact, de la Brigada 15 Mecanizată, batalioanele 151 Infanterie și 198 Sprijin Logistic, ISU Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

După manifestările din Piaţa Unirii, a fost oficiată o slujbă religioasă la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica „Trei Ierarhi”, iar seara a avut loc retragerea cu torţe a 100 de militari, pe traseul Muzeul Unirii - bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii.

Focșaniul a sărbătorit ziua de ieri prin simpozionul „Contribuţia Franţei la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”, care a avut-o ca invitată pe Excelenţa Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Franţei în România, a informat Consiliul Judeţean Vrancea.

Evenimentul a evidenţiat sprijinul acordat de către Napoleon al III-lea şi de contele Walewski, ministrul de externe al Franţei de la acea vreme, pentru realizarea Unirii de la 1859.

La Piatra Neamț, manifestările de pe platoul Curţii Domneşti au cuprins tradiţionala horă şi un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Un demers inedit de marcare a Zilei Unirii Principatelor a fost cel al câtorva zeci de elevi din Târgu Ocna care au purtat un drapel lung de 100 metri pe străzile oraşului băcăuan, într-o procesiune care a pornit de la Biserica Buna Vestire (fosta Mănăstire Răducanu) și s-a încheiat în piaţeta din centru, la bustul marelui patriot paşoptist Costache Negri.

„Unirea de la 1859 a Principatelor Române este pe nedrept reţinută de istoriografie drept Mica Unire. În realitate, evenimentul este piatra de temelie a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi expresia unui consens politic vizionar”, a declarat prefectul judeţului Bacău, Lucian-Gabriel Bogdănel, prezent la manifestare. (C. Z.)