Unul dintre cele mai tinere schituri din Arhiepiscopia Iaşilor
▲Schitul „Sf. Mare Mucenic Pantelimon“ şi „Sf. Ierarh Dosoftei“ din Poiana lui Duşan, comuna Valea Seacă, judeţul Iaşi, Protopopiatul Paşcani, a fost întemeiat anul trecut ▲Lăcaşul de cult aparţine canonic de Catedrala mitropolitană din Iaşi ▲Paraclisul tânărului lăcaş monahal a fost sfinţit de către PF Părinte Daniel, actualul Patriarh al BOR, duminică, 16 septembrie a.c. ▲
În ultimii ani, în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, din iniţiativa unor credincioşi ortodocşi, au luat fiinţă mai multe schituri care, cu timpul, vor deveni mănăstiri. Unul dintre acestea este şi Schitul „Sf. M. Mc. Pantelimon“ şi „Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei“, Valea Seacă - Paşcani.
În anul 2004, luna iunie, mai mulţi credincioşi din comuna Valea Seacă, din apropierea oraşului Paşcani, s-au adresat Protopopiatului Paşcani şi apoi Centrului Eparhial Iaşi cu rugămintea de a primi binecuvântarea înfiinţării unui schit de călugări. Mai multe familii proprietare de teren în Poiana lui Duşan şi-au exprimat dorinţa de a oferi terenul pentru înfiinţarea unui schit. În permanenţa Centrului Eparhial Iaşi s-a aprobat înfiinţarea schitului, sub directa oblăduire a Catedralei mitropolitane din Iaşi. În acelaşi cadru, s-a aprobat decizia de numire a unui egumen şi a unui iconom pentru noul lăcaş de cult.
Ctitori localnici şi de peste hotare
Cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin osârdia unor credincioşi din localităţile Valea Seacă şi Bursuc, care au donat terenul Centrului Eparhial Iaşi, pentru construcţia aşezământului monahal, sub supravegherea părintelui ieromonah Paisie Cernamoriţ, care a fost numit iconom al schitului, s-a început construcţia unei case monahale cu paraclis.
Acesta este construit din lemn de salcâm, având catapeteasmă de stejar, sculptată de domnul Emil Hantăr, din localitatea Grumăzeşti, iar icoanele fiind pictate de Adrian Rusu, absolvent al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. În faţa catapetesmei s-au instalat două iconostase din metal. Paraclisul a fost dotat cu toate obiectele necesare desfăşurării slujbelor liturgice, prin bunăvoinţa unor binefăcători din Grecia.
Lucrările ample au început în luna octombrie a anului 2006 şi s-au terminat în luna septembrie a anului 2007, prin contribuţia Centrului Eparhial Iaşi, a Protopopiatului Paşcani, a unor mănăstiri din oraşul Iaşi şi a multor credincioşi binefăcători.
Sfinţit de IPS Mitropolit Daniel, astăzi Patriarhul BOR
Duminică, 16 septembrie 2007, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, atunci Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Române, astăzi, Patriarh Întronizat al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de sfinţire a paraclisului schitului din Poiana lui Duşan, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a peste două mii de credincioşi din Paşcani, Valea Seacă şi din satele din împrejurimi.
În cuvântul rostit cu acest prilej, PF Părinte Patriarh Daniel exprima „bucuria şi uimirea de a vedea în acest loc minunat un număr neaşteptat de mare credincioşi. Este un schit unde vieţuiesc trei monahi şi este construit recent, ca o reparaţie morală faţă de actul nejustificat al regimului comunist de a distruge vechiul schit, cu hramul «Sf. M. Mc. Gheorghe», situat în apropiere, care ţinea de M-rea Neamţ“.
Ctitorii şi binefăcătorii care au ajutat în mod deosebit la ridicarea acestui aşezământ au primit, în aceeaşi zi, distincţii de vrednicie din partea PF Părinte Patriarh Daniel. Între aceştia s-au aflat proprietarii donatori ai terenului, pe care s-a ridicat schitul; Centrul Eparhial Iaşi; credincioşi din Constanţa, Mangalia, Cluj, Iaşi, Paşcani şi Valea Seacă; Protopopiatul Paşcani; câteva mănăstiri din oraşul Iaşi şi alţii, care au fost pomeniţi, dar au dorit să nu li se menţioneze numele. ▲