Urda mărește rezistența organismului la stres și efort

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 22 Iulie 2019

Obținută din zerul rămas după procesarea cașului de oaie sau de vacă, urda este un tip de brânză granulată, mai uscată, cu un gust ușor și proaspăt. Este bogată în săruri minerale și proteine de calitate și conține puțină grăsime, 100 g de urdă conține 8 g grăsimi saturate, 31 g colesterol, 11 g proteine și 5 g carbo­hidrați, mai puțin chiar decât brânza de vaci.

Urda este un produs valoros și pentru că nu conține cazeină, proteina majoritară din lapte care nu poate fi digerată corect de tubul digestiv al omului. Consumată într-o dietă echilibrată, urda are numeroase beneficii pentru organismul uman: este utilă în curele de slăbire, mărește masa musculară, protejează ficatul, scade colesterolul din sânge, întărește imunitatea, mărește rezistența organismului la stres și efort, combate anemia etc.

Nutriționiștii nu recomandă asocierea brânzeturilor și lactatelor cu alte alimente, o excepție fiind asocierea cu pâine sau cu paste din grâu dur. Tot ei susțin că, pentru a preveni o serie de boli digestive grave, este important să nu se combine brânzeturile cu proteine de origine animală. Cazeina din brânzeturi creează un înveliș pe bucățelele de carne și, în combinație cu sucul gastric din stomac, nu se mai digeră. Cel mai indicat este să asociem brânzeturile cu verde­țuri și legume. Urda se consumă ca atare sau ca adaos la salate, fructe proaspete sau în deserturi.

Rețete:
 
Cremă de urdă cu mărar

Ingrediente: 250 g urdă, 50 g unt, o legătură de mărar, 2-3 linguri de parmezan, sare după gust, piper alb măcinat. 
Mod de preparare: Se taie mărarul fin, apoi se amestecă cu urda, untul, sarea și piperul după gust. Se omogenizează bine cu mixerul sau blenderul, apoi se poate servi ca o pastă tartinabilă pe fâșii de castravete, ardei sau roșii. 

Budincă dulce de urdă cu paste și merișoare 

Ingrediente: 500 g urdă, 400 g paste, 50 g unt, 200 g merișoare sau stafide, 6 ouă, 3 linguri de zahăr, esență de vanilie, un praf de sare. 
Mod de preparare: Se fierb pastele al dente și se scurg fără să le clătim. Într-un castron se ames­tecă urda cu untul, ouăle, zahărul, merișoarele, esența de vani­lie și un praf de sare, apoi se încor­porează pastele, după care se pun într-o tava căptușită cu hârtie de copt și se dau la cuptor până se ru­menește puțin. Se poate consuma caldă sau rece. De preferat sunt pastele din grâu dur sau integral.


Chec cu urdă 

Ingrediente: Aluatul: 20 linguri de făină, 20 linguri de lapte, 15 linguri de zahăr, 15 linguri de ulei, 3 ouă întregi, 3 linguri de cacao, 1 praf de copt, un praf de sare. Crema: 500 g urdă, 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 ouă, 6 linguri de zahăr, un praf de sare. 
Mod de preparare: Într-un vas se pun ingredientele pentru aluat și se omogenizează bine cu mixerul. Compoziția obținută se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Crema din urdă, ouă, zahăr, zahăr vanilat și un pic de sare se pune în tavă, peste aluat pe 3 rânduri cu o lingură, apoi cu o furculiță se amestecă ușor urda cu aluatul astfel încât să se amestece culorile. Se coace timp de 40-50 de minute la foc potrivit.