Usturoiul, bactericid și un antibiotic foarte puternic
Allium sativum, denumirea științifică a usturoiului, este originar din Asia Centrală. Egiptenii îl foloseau încă de la anul 4500 înainte de Hristos în alimentația sclavilor care lucrau la construirea de piramide.
Usturoiul este înzestrat cu numeroase calități medicinale. Principiul activ care îl conține, alicina, face din el un bactericid și un antibiotic foarte puternic, căruia nu îi rezistă stafilococii, streptococii și Salmonella enteredis. Alicina mai are proprietatea de a subția pereții vaselor de sânge, de a mări volumul arterelor și arteriolelor, ușurând astfel circulația sângelui. Pe lângă alicină, usturoiul mai conține peste 200 de substanțe active, cum ar fi: potasiu, fosfor, vitamina B, C, calciu, proteine, mangan, seleniu, fibre, cupru, fier etc.
Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerigen, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv și antihelmintic. Consumat ca atare, sub formă de tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, ateroscleroză, boli reumatice, afecțiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronșită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecții bacteriene, artroză, paraziți intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet, tulburări de ritm cardiac. Este contraindicat mamelor care alăptează, persoanelor cu intoleranță digestivă la usturoi și celor care iau medicamente anticoagulante.
Mirosul neplăcut de usturoi se îndepărtează mestecând puțin pătrunjel verde, mărar, mentă, anason, fenicul, busuioc, coriandru sau ienupăr. Este consumat ca atare sau adăugat în diverse mâncăruri: ciorbe, sosuri, tocănițe, fripturi etc.
Rețete:
Supă cremă de usturoi
Ingrediente: 8 căciulii de usturoi curățat, 2 linguri unt, 2 linguri ulei de măsline, 2 cepe mari tocate, 1 lingură cimbru tocat, 1 cană supă de la carnea de pui, 1 cană smântână, sare după gust.
Mod de preparare: Cățeii de usturoi se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline, se așază într-o tavă de cuptor, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se pun la copt pentru 60 de minute, după care se lasă să se răcească. Într-o tigaie se călește ceapa în două linguri de unt, la foc mediu, se taie cățeii de usturoi mărunt și se pun peste ceapă, se amestecă, se adaugă cimbru, supa de la carnea de pui, pătrunjel proaspăt tocat, sare. Se fierbe totul la foc mediu 10-15 minute. Când supa este gata, se pune în blender și se amestecă până devine cremoasă, apoi se toarnă în oală și se adaugă smântâna. Se mai dă un clocot și, dacă este nevoie, se presară sare și piper.
Sos de usturoi
Ingrediente: 1 lingură oțet, 1 lingură făină, 1 căpățână usturoi, 1 cană supă de carne, 1 lingură unt.
Mod de preparare: Se pune untul la topit și apoi se adaugă făina; se stinge cu zeama de carne, se toarnă oțetul, sarea și usturoiul bine pisat; se lasă la fiert 10 minute la foc mic. Este ideal pentru orice fel de friptură, pentru paste, cartofi etc.