Va fi caniculă toată săptămâna
Valul de căldură care a afectat vestul Europei a ajuns şi în România, săptămâna aceasta anunţându-se în toate regiunile temperaturi care vor atinge local chiar şi 38 de grade Celsius la umbră. Populaţia este sfătuită să bea multe lichide, de preferat neîndulcite şi fără alcool, să evite expunerea directă la soare în intervalul orar 11.00 - 18.00, o atenţie deosebită necesitând bătrânii, copiii şi cardiacii.
Întreaga ţară va fi afectată în aceste zile de temperaturi extrem de ridicate, în unele zone urmând să se înregistreze chiar şi 38 - 39 de grade Celsius la umbră. De altfel, pentru astăzi şi mâine, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare Cod Portocaliu de caniculă, valabilă în 17 judeţe din Transilvania şi Moldova, respectiv avertizare Cod Galben în cea mai mare parte a ţării în acelaşi interval.
Potrivit meteorologilor, astăzi se va intensifica valul de căldură şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, cu excepţia Bucovinei, a zonei litoralului şi a celei montane. De asemenea, în după-amiaza zilei de azi, va fi Cod Portocaliu de caniculă în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
îMiercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară. Avertizarea Cod Portocaliu se extinde în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, anunţă ANM, într-un comunicat citat de Agerpres.
Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina temperatura resimţită de corpul uman. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce, ceea ce înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Când indicele de confort termic are valoarea egală cu 80 sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.
Valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării, precizează ANM.
Săptămâna trecută, întreaga Europă a fost afectată de un val de căldură caracterizat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) ca fiind îneobişnuit” pentru această perioadă şi unul dintre îcele mai persistente din ultimii zece ani”.
Măsuri de protecţie în caz de caniculă
Autorităţile locale vor amenaja corturi speciale, dotate cu aer condiţionat şi apă, unde oamenii pot intra să se răcorească. Specialiştii avertizează populaţia să evite în zilele caniculare expunerea directă la soare în intervalul orar 11.00 - 18.00, iar în cazurile în care deplasarea prin soare nu suportă amânare, cetăţenii sunt sfătuiţi să poarte pălării şi haine uşoare, din bumbac, in sau mătase naturală, largi, vaporoase şi deschise la culoare, să consume foarte multe lichide, în special apă minerală, plată sau carbogazoasă, sau sucuri naturale neîndulcite cu zahăr. De asemenea, se vor evita consumul de alcool, cafeaua, precum şi băuturile cu conţinut ridicat de cafeină şi zahăr. În acelaşi timp, medicii recomandă folosirea cremelor de protecţie solară cu factor cât mai ridicat.
Tot în perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor.
În cazurile când tempereaturile depăşesc 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Pentru muncitorii care lucrează în aer liber se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus, iar fiecare lucrător va primi între doi şi patru litri de apă minerală, dar şi echipament de protecţie. (Oana Nistor)