Va fi definit consumatorul vulnerabil de energie
Există cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze în România, dacă nu milioane, iar definirea lor poate fi realizată până la finele anului, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Definirea consumatorului vulnerabil, fie în funcție de cheltuielile unei gospodării cu energia, fie punând accent pe confortul termic al oamenilor, este importantă pentru că permite direcționarea ajutoarelor de căldură doar către cei care au nevoie.
MinisterELE Energiei, Muncii şi Finanţelor sunt instituţiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar definirea acestora ar putea fi realizată până la finele lunii octombrie - începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.
„Nu trebuie să inventăm roata, există modele consacrate în alte state în privinţa consumatorului vulnerabil”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.
Potrivit oficialului, există cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze în România, dacă nu milioane, care ar trebui protejați prin acordarea ajutoarelor bine direcționate.
„Nu mai trebuie să acordăm ajutoare generale indiferent dacă acei consumatori au nevoie sau nu, ci aceste ajutoare să fie ţintite spre consumatorii care au cu adevărat nevoie, lucru care se face prin definirea corectă a consumatorilor vulnerabili. (...) Numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi de ordinul milioanelor sau peste un milion cel puţin”, a spus Bege, într-o conferinţă de specialitate.
În ceea ce privește criteriile care ar contura profilul consumatorului defavorizat, vicepreședintele ANRE a amintit de un studiu, realizat de Emerton la solicitarea producătorilor de petrol şi gaze, care propune două definiţii ale consumatorilor vulnerabili, una care ia în calcul cheltuielile unei gospodării cu energia şi alta care pune accent pe confortul termic. În opinia lui Bege, optimă ar fi o combinaţie între cele două.
În aceeaşi conferinţă, Bege a anunţat că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, iar preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici.
Definirea şi sprijinul consumatorilor vulnerabili este o măsură necesară pentru ca piaţa să funcţioneze normal, în condiţiile în care, în prezent, cei bogaţi beneficiază de subvenţii mai mari, întrucât consumă mai mult, iar cei cu venituri reduse nu-şi permit plata facturii, declara, în urmă cu câteva luni, și Anca Dragu, director general adjunct al E.ON România.
Ea cita un studiu care aprecia că 20% dintre locuitorii României sunt consumatori vulnerabili, iar sprijinul acestora ar costa un miliard de lei.