Va fi permisă vânzarea porcilor crescuți în gospodărie

Data: 08 Noiembrie 2023

Restricțiile privind porcii crescuţi în gospodării a căror carne, potrivit Normelor de aplicare a Legii porcului, nu putea fi valorificată, ci doar fi consumată în familie au fost eliminate. Sacrificarea și vânzarea acestor animale în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi posibile cu un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că exemplarul sacrificat nu este bolnav. În România sunt aproximativ 800.000 de gospodării în care se cresc porci.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că va modifica Ordinul nr. 130/2023, care stabilește Normele de aplicare a Legii porcului, prin introducerea unei prevederi care permite comercializarea porcinelor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar va completa o fişă care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA). 

Anunțul vine după o ședință convocată luni dimineață de ministrul agriculturii, Florin Barbu, în care acesta le-a cerut reprezentaţilor ANSVSA să clarifice normele de aplicare la Legea porcului, aflată în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii, care spuneau inițial că oamenii vor putea să crească porci în gospodăria proprie pentru consum familial, însă nu vor mai putea ­să-i comercializeze, măsura fiind luată pentru a limita răspândirea pestei porcine africane.

„Am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, şi am luat decizia ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei să poată fi mişcaţi, practic să poată fi valorificaţi de către persoanele fizice”, a declarat Forin Barbu, după ședință. El a explicat că va fi nevoie de o adeverinţă de la medicul veterinar, care să ateste starea de sănătate a animalului sacrificat.

„Orice mişcare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar. Mai mult, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice”, a spus Barbu. Întrebat ce se va întâmpla după această perioadă, acesta a precizat că „ordinul rămâne în vigoare şi în perioada următoare”.

Potrivit unei declarații făcute acum două luni de preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) s-a redus în ultimii doi ani de peste trei ori, de la 1.660 la aproape 500, dar cele mai multe sunt active în gospodăriile populaţiei. Apariția virusului PPA în România, la 31 iulie 2017, a afectat producția internă de carne de porc și a făcut ca importul acesteia să crească de la 290.000 de tone în 2017 la aproape 500.000 de tone în 2019 și la 750.000 de tone în 2022. (C. Z.)