Va fi un an dificil pentru apicultori
Apicultorii se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu problema secetei, iar pandemia de COVID-19 accentuează situaţia dificilă în care se află apicultura. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, a dat asigurări, sâmbătă, că nu numai fermierii, dar și apicultorii afectaţi de secetă vor primi în acest an despăgubiri din partea statului.
Potrivit vicepreşedintelui filialei Tulcea a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi, Ordonanţa Militară nr. 8, care permite circulaţia apicultorilor, vine în sprijinul acestora, dar a atras atenţia asupra faptului că majoritatea sunt în vârstă şi se tem de noul coronavirus. „A fost o iarnă secetoasă, iar apicultorii au suplimentat hrana pentru a nu pierde familiile de albine şi au făcut tratamente suplimentare. Acum au scăzut suprafeţele agricole, fermierii au întors culturile de rapiţă din cauza secetei. Culturile sunt slab dezvoltate, iar înflorirea nu este uniformă, aşa că seceta va duce la o scădere a producţiei“, a afirmat vicepreşedintele ACA pentru Agerpres.
Livinschi a mai spus că anul trecut producţia de miere a fost de aproape zece ori mai scăzută decât cea dintr-un an cu condiţii meteorologice normale. „Dacă nu avem culturi, vom face cel puţin două tratamente în plus şi vom suplimenta hrana albinelor, ceea ce înseamnă cheltuieli“, a menţionat Livinschi.
Fiind și administrator al magazinului asociaţiei, vicepreşedintele ACA a observat un alt fapt îngrijorător, și anume că, în această perioadă, apicultorii nu au mai venit să cumpere tratamentele necesare pentru familiile de albine. „Este perioada de tratament şi stimulare a familiilor, dar de trei săptămâni nu am vândut tratamente deloc. Planul naţional apicol este în dezbatere publică, iar noi nu avem susţinere. Şi legea apiculturii este în dezbatere de aproape doi ani“, a mai spus vicepreşedintele ACA. Cristian Bogdan este un apicultor din apropierea satului Ilganii de Jos și are 80 de stupi. „Am 80 de stupi, dar din cauza secetei, anul acesta, voi avea cu 40% miere mai puţină. Preţul mierii este foarte scăzut. Toate costurile cresc, dar cel al mierii scade“, spune acesta.
În judeţul Tulcea, există circa 700 de apicultori cu aproape 50.000 de familii de albine, potrivit ACA. Anul trecut, apicultorii au primit din partea statului un ajutor de minimis de 20 de lei pe familia de albine, care însă nu acoperă cheltuielile reale. În acest an, la ajutorul de minimis s-ar putea adăuga și despăgubiri pentru cei afectați de secetă. Aflat sâmbătă la Tulcea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, a dat asigurări că şi apicultorii afectaţi de secetă vor primi sprijin prin Programul Naţional Apicol, care urmează să fie adoptat prin hotărâre de guvern, scrie Agerpres.
(Cristina Zamfirescu)