Vacanţă în siguranţă pe internet
Fiind vacanţă, copiii petrec mai mult timp pe internet, de aceea Poliţia Română a decis să vină cu câteva recomandări pentru copii şi părinţi, cu scopul evitării situaţiilor neplăcute create de navigarea în spaţiul online. Potrivit unui sondaj realizat de o companie de securitate cibernetică, un părinte din trei afirmă că internetul îl izolează de copiii săi, iar unul din cinci apreciază că noile tehnologii sunt o cauză de tensiuni familiale.
Internetul este o lume fantastică, plină de informaţii utile şi lucruri distractive, dar poate ascunde şi pericole. Pentru a evita situaţiile neplăcute create de navigarea în spaţiul online, Poliţia Română vine cu o serie de sfaturi pentru copii şi părinţi. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Poliţiei Române, poliţiştii îi sfătuiesc pe cei mici să nu dezvăluie nimănui domiciliul, şcoala la care învaţă sau alte date personale, să nu distribuie poze personale, numărul de telefon sau locul de muncă al părinţilor. În cazul în care copilul simte că ceva este în neregulă, i se recomandă să vorbească cu părinţii sau cu persoane adulte în care are încredere. Parolele conturilor sunt secrete şi nu trebuie făcute publice. „Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor”, argumentează reprezentanții Poliţiei Române. În ceea ce îi privește pe părinţi, aceștia sunt sfătuiți să urmărească utilizarea în siguranță și responsabilă a internetul de către copiii lor, întrucât aceasta depinde în mare măsură de implicarea părinţilor, de modul în care aceştia stabilesc o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe internet. În cazul în care copilului îi place să stea pe chat, părinţii sunt sfătuiţi să discute din timp cu acesta despre riscurile care pot apărea. Anonimatul şi riscul scăzut de a fi prinşi îi determină pe oameni să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. Hărţuirea online este uşor de realizat din punct de vedere tehnic. Dar utilizatorii anonimi pot fi descoperiţi de cele mai multe ori. În cazul în care copilul primeşte mesaje răuvoitoare, prin e-mail sau reţelele de socializare, părinţii trebuie să salveze astfel de mesaje şi să anunţe poliţia. Internetul este supus aceloraşi reguli din viaţa reală. Defăimarea și insultarea online pot fi pedepsite sau se pot cere daune. Poliția Română a derulat campania de prevenire „Tu cui dai accept?”, care a urmărit informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 și 15 ani, cu privire la modalitățile concrete de evitare a victimizării copiilor prin internet.
Influența internetului în relația părinți-copii
Un părinte din trei afirmă că internetul îl izolează de copiii săi, iar unul din cinci apreciază că noile tehnologii sunt o cauză de tensiuni familiale, potrivit unui sondaj realizat de compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab, după cum relatează EFE. Conform acestui studiu, efectuat pe un eşantion de 3.700 de familii din şapte ţări, 21% dintre părinţi şi 22% dintre copii cred că dispozitivele conectate la internet provoacă o ambianţă ostilă, în nucleul familial. Același sondaj, realizat în rândul unor familii din Statele Unite, Franţa, Spania, Italia, Regatul Unit, Germania şi Rusia, ai căror copii au vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, arată că şi comportamentul copiilor faţă de părinţi s-a schimbat, din cauza noilor tehnologii. Înainte, copiii se adresau părinţilor, când aveau vreo îndoială, acum însă 23% dintre ei consultă mediul online, în loc să vorbească cu părinţii. În urma acestor rezultate, Andrei Mochola, director în cadrul Kaspersky Lab, le-a recomandat părinţilor un „dialog continuu despre cum să detecteze şi să răspundă potenţialelor pericole de pe internet” şi să se pună de acord cu copiii lor pentru a stabili reguli „de bază” privind navigarea.