Varza, un „depozit” natural de minerale
Din punct de vedere nutrițional, varza este o sursă foarte bună de fibre dietetice, calciu, magneziu și potasiu. Aceste trei minerale esențiale sunt integrate în protejarea oaselor împotriva degradării și apariția unor afecțiuni precum osteoporoza și slăbirea generală a oaselor. O porție de 100 de grame de varză, care conține doar aproximativ 25 de calorii, poate ocupa un loc sănătos în dieta dumneavoastră. De asemenea, este bogată în antioxidanți, incluzând flavonoide, luteină, colină și beta-caroten.
Varza este o legumă verde, roșie sau albă, care se cultivă anual. Este formată din frunze interioare moi, acoperite cu frunze exterioare mai dure. Este disponibilă într-o varietate de forme și culori, inclusiv roșu, violet, alb și verde, iar frunzele sale pot fi încrețite sau netede. Această legumă a fost cultivată în întreaga lume de mii de ani și poate fi găsită într-o multitudine de feluri de mâncare. Ea este utilizată pe scară largă, având în vedere beneficiile sale pentru sănătate. Cel mai frecvent, este inclusă fie ca parte gătită, fie crudă, în multe salate. Există șapte soiuri de varză: varza roșie, varza albă, varza de Bruxelles, varza Napa, varza creață, varza chinezească, varza asiatică (choy sum).
Varza conține un puternic agent antiinflamator, glutamina, astfel încât consumul poate ajuta la reducerea inflamației, iritațiilor, alergiilor, durerilor articulare, a febrei și diferitelor afecțiuni ale pielii.
Varza roșie are în mod specific o serie de compuși anticancer, despre care se știe că stimulează activitatea enzimelor și inhibă creșterea tumorilor.
Bogată în fibre, varza ajută organismul să nu rețină apa și menține volumul alimentar pe măsură ce se deplasează prin intestine. Astfel, un consum regulat de varză ajută la creșterea mișcărilor intestinale și la tratarea constipației.
Varza este bogată în polifenoli, care reduc riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol LDL, reducerea tensiunii arteriale și prevenirea acumulării de trombocite. De asemenea, prin legarea nivelului acizilor biliari, varza ajută la scăderea nivelului de colesterol rău.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea radicalilor liberi. Conținutul bogat în antioxidanți joacă un rol major în sănătatea pielii și în răspunsul organismului la procesul de îmbătrânire. Spre exemplu, conține mult beta-caroten, care are capacitatea de a preveni degenerarea maculară, de a promova o sănătate bună a ochilor și de a întârzia formarea cataractei.
Varza este frecvent recomandată persoanelor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Deoarece este plină de vitamine, minerale și alți nutrienți, inclusiv apă și fibre, este o opțiune dietetică sănătoasă pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos și să piardă din kilogramele ce sunt în plus. Având în vedere aceste efecte benefice, dieta cu „supă de varză” este adesea folosită pentru cei care doresc să slăbească rapid. Atenție, însă! Varza nu este completă din punct de vedere nutrițional și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, sănătoasă, și nu să fie componenta principală în această dietă.
Fiind bogată în sulf și siliciu, varza ajută și la prevenirea uscării firelor de păr. De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina A, care acționează ca un antioxidant și favorizează creșterea părului.
Conținutul ridicat de iod ajută, de asemenea, la buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, împreună cu menținerea glandelor sistemului endocrin în stare corespunzătoare.
Totodată, prezența potasiului în varză este o modalitate de a vă proteja de tensiunea arterială crescută, prevenind riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Varza este bogată și în sulf, care este un nutrient foarte util, deoarece combate infecțiile. O deficiență de sulf poate duce la infecții microbiene și o viteză de vindecare scăzută. De asemenea, reduce frecvența și severitatea ulcerelor.
Utilizări culinare
Salate: varza poate fi mărunțită în salate cu sare și alte condimente (recomandăm condimentul universal marca Herbalrom, rețeta elaborată de prof. univ. dr. Constin Milica);
Ciorbe: poate fi fiartă și într-o supă și servită călduță;
Fripturi: se poate servi crudă sau aburită, într-o tocană cu apă și sare.
Varza poate avea, de asemenea, câteva reacții adverse asupra corpului dumneavoastră: balonare, meteorism, diaree, colică, scăderea zahărului din sânge, gușă, aport de iod. În afară de aceste aspecte, varza este o legumă care poate fi adăugată la orice feluri de mâncare și poate fi savurată, cu beneficiile sale uimitoare pentru sănătate. Așadar, nu uitați să o puneţi în coșul dvs. data viitoare când faceți cumpărături.