Vernisajul expoziției „Închinare Sfintei Cruci” la muzeul Mănăstirii Antim
La Muzeul Mănăstirii Antim din Capitală a avut loc sâmbătă, 18 decembrie, vernisajul celei de-a patra ediții a expoziției intitulate „Închinare Sfintei Cruci”, cu tema „Rugile comândului, crucile pământului”. Lucrările au fost realizate de studenți și absolvenți ai Departamentului de Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, sub îndrumarea prof. dr. Mihaela Palade.
Coordonatoarea acestui proiect ne-a vorbit despre felul în care organizarea și dispunerea exponatelor în încăperile muzeului mănăstirii reflectă motivele și tema acestei ediții a expoziției: „Bazându-ne pe cele trei încăperi utilizate în interiorul muzeului și gândindu-ne la parcursul vieții omului, am conceput această expoziție conform celor trei etape ale ei: prima cameră este corespunzătoare perioadei intrauterine, în care totul este de formă circulară, asemenea pântecului mamei; a doua încăpere reprezintă firul vieții și succesiunea zilelor omului, aici întâlnind materiale precum pietrele, pe care le-am considera ignobile la prima vedere, dar care au o semnificație profundă; ultima încăpere este cea a etapei a treia, a vieții celor mutați la Domnul, ale căror trupuri se odihnesc în cimitir. Pe aceștia îi respectăm și îi iubim, raportându-ne mai ales la Sfânta Cruce care veghează fiecare mormânt în parte. Având în vedere aceste principii, primele două încăperi se raportează la pământ, exponatele fiind așezate la nivelul solului. În a treia încăpere, toate crucile sunt așezate vertical, la loc de cinste, întrucât ele ne îndreaptă spre Dumnezeu”.
La eveniment, invitați de onoare au fost Elena Murariu, pictor restaurator, și părintele lect. dr. Aurel Mihai, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă bucureșteană. „Sfânta Cruce, ca punte între pământ și cer, ne aduce pe toți laolaltă. Din punct de vedere teologic, Jertfa Mântuitorului este orientată și ne cuprinde pe toți spre Înviere. De aceea, Sfânta Cruce oferă prezenței noastre pe acest pământ o perspectivă eshatologică”, ne-a spus părintele lect. dr. Aurel Mihai.
La final, un grup de psalți ai Catedralei Patriarhale a susținut un scurt concert de colinde.