Vernisajul unei expoziții cartografice la Brăila

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 26 Feb 2020

Vernisajul expoziţiei internaţionale „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800” a avut loc luni, 24 februarie, la Brăila. Evenimentul, conceput şi organizat de Arhivele Landului Baden-Württemberg şi Institutul Şvabilor Bănăţeni de la Tübingen, s-a desfăşurat în Galeria „Gheorghe Naum” din cadrul Muzeului „Carol I” din orașul dunărean.

La manifestarea culturală au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti; Emil Hurezeanu, ambasadorul Românei la Berlin; dr. Wolf­gang Zimmermann, directorul Arhivei Centrale a Landului Baden-Württemberg, Germania; prof. dr. Reinhard Johler, directorul Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, Germania; Josef Wolf, cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen; prof. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autorităţi locale, oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial. Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru iniţiativă, care propune publicului o călătorie de 150 de ani în istoria spaţiului dunărean.

Expoziția tematizează geneza reprezentărilor cartografice ale spaţiului dunărean, descriind caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia asupra acestora în Europa Occidentală şi Centrală în epoca modernă, invitând la o călătorie într-o zonă a continentului rămasă în multe privinţe „necunoscută”. Prin cele 70 de exponate se prezintă evoluţia cartografiei spaţiului dunărean de la 1650 până la 1800. Exponatele de bază fac parte din colecţia de hărţi şi planuri, colecţie constituită de margrafii Casei din Baden pentru scopuri militare. La acestea se adaugă piese din colecţia Institutului de Istorie a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din colecţii particulare. Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 februarie - 24 aprilie 2020.