Veşmânt de har pentru biserica din Grădiştea

Data: 20 Octombrie 2013

Biserica „ Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir“ din Grădiştea, Protoieria Urlaţi, a fost resfinţită ieri, în duminica a XXIII-a după Rusalii. Reînveşmântarea în har a fost făcută după finalizarea unor ample lucrări la Sfânta Masă, la acoperiş şi clopotniţă şi după ce a fost construită o cantină.

Slujba de sfinţire a avut loc dimineaţa, când Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a uns lăcaşul de rugăciune cu Sfântul şi Marele Mir şi l-a stropit cu agheasmă, apoi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

La final, fiecare dintre credincioşii prezenţi, bărbat sau femeie, a putut intrat în Sfântul Altar, s-a închinat, a pomenit în rugăciune pe cei ce îi poartă în suflet, vii sau adormiţi, şi a primit iconiţe şi târnoseală.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, ierarhul a felicitat pe părintele paroh Ioan Negoiţă şi pe credincioşii care au susţinut biserica şi lucrările ce s-au făcut aici.

„Vă mulţumim tuturor celor care aţi fost apropiaţi de părintele paroh Ioan şi aţi participat la lucrările ce s-au executat la această biserică. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă ocrotească şi să vă dăruiască sănătate, pace şi multă bucurie“, a spus Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul.

Ca un semn de apreciere, de preţuire pentru lucrările care au fost executate la această biserică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat părintelui Ioan distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, a acordat Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ doamnei Cecilia Mănescu şi domnului Vasile Cornel pentru sprijinul oferit, la fel şi consiliului şi comitetului parohial. „A rânduit Dumnezeu ca această zi să fie de mare sărbătoare pentru noi, pentru că am săvârşit sfinţirea cea mare a bisericii. Mulţumim Maicii Domnului, Bunului Dumnezeu, dar şi Sfinţilor Dimitrie: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir - ocrotitorul bisericii noastre, dar şi Sfântul Dimitrie cel Nou, care din anul 2011, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, a fost rânduit ocrotitor al localităţii noastre şi s-a oferit un veşmânt care a acoperit cinstitele moaşte spre mângâierea şi dragostea credincioşilor noştri. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne-au ajutat pentru a ajunge la această mare sărbătoare“, a transmis părintele paroh Ioan Negoiţă.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 1955 şi a fost târnosită prima dată în noiembrie 1974. Înaintaşii au restaurat pictura, iar din 2009 s-au început lucrări ample la exteriorul bisericii, la acoperiş, ca şi celelalte lucrări: cantina socială, lumânărarul, clopotniţa şi altele. Apoi a fost placată cu marmură Sfânta Masă.