Veșmânt de har pentru o nouă biserică bucureșteană
Credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”-Malaxa din Protopopiatul Sector 3 Capitală au trăit duminică, 28 mai, un moment istoric pentru comunitatea lor, biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Serafim de Sarov” primind haina sfințeniei. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După eforturi de peste trei decenii, credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean „23 August” au un nou lăcaș de închinare, unde pot aduce slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Începută în anul 1991, biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Serafim de Sarov” a fost sfințită în Duminica a 7-a după Paști de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Preasfinția Sa au făcut parte părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală; părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu, secretar al aceluiași protopopiat; părintele paroh Mugurel Cojocaru; arhidiaconul asist. univ. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți preoți și diaconi.
Mai întâi a fost oficiată slujba de târnosire a sfântului lăcaș, în cadrul căreia zidurile exterioare au fost unse cu Sfântul și Marele Mir și stropite cu apă sfințită. Sfânta Masa din Sfântul Altar a fost pregătită. După ce în piciorul ei au fost depuse părticele din sfinte moaște, prestolul a fost spălat și stropit cu apă înmiresmată, uns cu Sfântul și Marele Mir, iar la final înveșmântat și pecetluit. După aceasta, pe Sfânta Masă au fost așezate toate cele necesare săvârșirii Sfintei Liturghii, inclusiv un nou Antimis sfințit și semnat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În continuare, icoanele de pe catapeteasmă și veșmântul pictural al bisericii au fost, de asemenea, sfințite, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropite cu apă sfințită.
Apoi, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie în noul lăcaș de închinare. După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sinodul I Ecumenic de la Niceea.
„Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit citirea pasajului evanghelic ce cuprinde rugăciunea arhierească a Mântuitorului pentru unitatea Bisericii pentru a ne arăta tuturor, slujitorilor Bisericii mai întâi, dar și credincioșilor, deopotrivă, cât de importantă este unitatea pentru care Mântuitorul S-a rugat, unitate care încă nu s-a înfăptuit, dar care se dorește, pentru a se împlini cuvintele Mântuitorului. Această unitate dintre episcopi și preoți, dintre preoți și credincioșii din comunitățile cunoscute și cele foarte îndepărtate, dacă se realizează, înseamnă că se împlinește voința Mântuitorului Hristos. Unitatea este un dar al Duhului Sfânt. Un mare teolog român, părintele Dumitru Stăniloae, spune că dacă cineva dorește să trăiască în unitate va trebui să privească la Persoanele Sfintei Treimi. (...) Tulburările din Biserică apărute îndată după încetarea persecuțiilor au zdruncinat mai mult Biserica. Împăratul Constantin, după întâlnirea cu mai mulți episcopi și oameni duhovnicești, a apreciat că tulburarea produsă de ereticul Arie este mai periculoasă pentru imperiu decât un război, motiv pentru care a hotărât convocarea Primului Sinod Ecumenic“, a arătat Preasfinția Sa.
La momentul rânduit, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Petru Bucur, pe seama Parohiei Provița de Jos, Protopopiatul Câmpina, județul Prahova.
Un moment de sporire a bucuriei duhovnicești a participanților la sărbătoarea parohiei a fost constituit de premierea echipelor catehetice parohiale din Arhiepiscopia Bucureștilor care au ocupat primele trei locuri în cadrul Concursului Național Catehetic, faza eparhială, respectiv premiul I - Departamentul pentru copii și tineret al Bisericii „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, Protoieria Sector 2 Capitală; premiul II - Parohia „Sfântul Nicolae”, Protopopiatul Câmpina; premiul III - Parohia „Sfântul Dumitru”-Poștă, paraclis universitar, Protoieria Sector 3 Capitală.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de felicitare și binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, apreciind eforturile tuturor celor care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de construire și înfrumusețare a sfântului lăcaș. De asemenea, cei care s-au evidențiat au primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre ordine și distincții. Diploma omagială cu medalie comemorativă a Anului 2023 a fost oferită preoților slujitori de la această biserică: părintele paroh Mugurel Cojocaru, părintele coslujitor Marian Enache și părintele pensionar Cristian Deheleanu. Aceeași distincție au primit și Mioara Matei, Simona Turcu, Cornel Stan, Ion Dobre, Nicolae Militar, familia Mihai și Simona-Maria Petcu, Nicoleta Elena Iugulescu, Petrică Vultur, Cristian Tiberiu Dumitru, Leon Stan, Raluca-Mihaela Manta, Răzvan-Mihai Popescu, Lucian Marin și Viorel Ionescu. Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, a fost acordată primarului sectorului 3, Sorin-Robert Negoiță. Ciprian Marica a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oferită Consiliului parohial, iar Comitetul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.