Veşmânt nou de har pentru Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel
Cea mai cunoscută vatră monahală din zona Muscel, Mănăstirea Negru Vodă, a fost resfințită în ziua de prăznuire a Naşterii Maicii Domnului. Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a săvârşit slujba de târnosire a bisericii mănăstirii readusă după mai mulți ani de strădanii la frumusețea originară.
Credincioşi argeşeni şi pelerini veniţi din mai multe zone ale ţării au participat joi, 8 septembrie, la o zi istorică pentru obştea Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung Muscel. După lucrări de consolidare şi înfrumuseţare care au durat şase ani, biserica mare a vetrei monahale a primit veşmântul harului. Slujba de târnosire a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cadrul rânduielii, biserica a fost sfinţită prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu agheasmă pe laturile de miazăzi, răsărit şi miazănoapte. În continuare, prestolul sfântului lăcaş a fost spălat cu apă înmiresmată, apoi stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, iar mai pe urmă pecetluit şi înveșmântat cu acoperăminte specifice. La final, catapeteasma şi pictura murală a bisericii au fost, de asemenea, sfinţite.
După târnosirea bisericii, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, rostind un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa evenimentului Naşterii Maicii Domnului pentru istoria mântuirii oamenilor, subliniind, totodată, greutăţile cu care au fost realizate lucrările de restaurare, dar şi bucuria trăită la momentul finalizării acestora.
La finalul Sfintei Liturghii, persoanele care şi-au adus aportul la executarea lucrărilor au primit din partea Înaltpreasfinţiei Sale distincţia eparhială „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel”.
În perioada 2016-2022, ansamblul arhitectonic al Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung Muscel a făcut obiectul unui proiect în valoare de 4 milioane de euro, subvenționat din fonduri structural europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În cadrul acestuia au fost executate lucrări de restaurare, care au vizat acoperirea cu tablă de cupru a întregului ansamblu monahal, eliminarea igrasiei din toate spațiile, restaurarea și consolidarea bisericii mari și a zidurilor, transformarea și reamenajarea pivnițelor, consolidarea și restaurarea casei domnești și egumenești, restaurarea picturii murale interioare din biserică, îmbunătățirea sistemului de încălzire centralizat, dotări multiple funcționale moderne în vederea prevenirii incendiilor, precum și lucrări de înfrumusețare exterioară.