Veșmântul harului pentru biserica din localitatea bucovineană Marginea
O nouă filă luminoasă a fost scrisă, în Duminica a 11-a după Pogorârea Duhului Sfânt, în istoria Parohiei Marginea I, Protopopiatul Rădăuți, județul Suceava. Credincioșii comunității așezate sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil au avut bucuria de a participa la slujba de târnosire a bisericii parohiale, săvârșită de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, ca o încununare a tuturor lucrărilor realizate din anul 1949 până în prezent.
Pentru a îmbogăți duhovnicește acest moment de sărbătoare, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a poposit la Marginea la orele dimineții pentru a binecuvânta parohia cu prilejul acestui moment istoric. Odorul de mare preț, adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic din ctitoria brâncovenească „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, a fost însoțit de o delegație condusă de părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.
Arhiereii au oficiat slujba de sfințire a lăcașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud (Republica Moldova); Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Din sobor au făcut parte și arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, alături de stareți și slujitori de la mănăstirile și parohiile din vecinătate.
Slujba de târnosire a sfântului lăcaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor închise ale bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Ierarhii au pecetluit apoi Masa Sfântului Altar și au sfințit interiorul bisericii și icoanele din catapeteasmă.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat în Parcul Central al comunei Marginea.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților locale, starețe și monahii de la mănăstirile din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți, dar și numeroși credincioși.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Armonia din Constanța, iar un moment deosebit a fost interpretarea cântării „Iubi-Te-voi, Doamne” de către soprana Nicoleta Ardelean.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al Pildei datornicului nemilostiv, marcând faptul că iertarea semenilor este una dintre cele mai semnificative dovezi ale iubirii purtate acestora. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestei zile pentru creștinii din această comunitate, a adus cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și i-a felicitat pe toți cei care s-au făcut părtași la acest moment deosebit.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, ierarhilor care s-au alăturat în rugăciune și au slujit la sfințirea bisericii, împodobită ca o mireasă.
De asemenea, Preasfinția Sa a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, fostului și actualului paroh, pr. Vasile Vartic, respectiv pr. Nicolae Mihalescu.
Pr. Nicolae Mihalescu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea ca mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae să ajungă în Bucovina, precum și pr. Emil Nedelea Cărămizaru, cel care a însoțit de la București tezaurul de mare preț. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dar și către ierarhii prezenți, și le-a dăruit acestora câte o icoană cu chipurile sfinților ocrotitori, odoare pictate în această zonă.
Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Marginea a fost zidită între anii 1840 și 1849, fiind sfințită în anul 1859, prin implicarea și dragostea preoților Cassian Halip și Andrei Lipețchi.
Mult încercată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, biserica a fost resfințită în anul 1949 de către Arhiepiscopul Sebastian al Sucevei și Maramureșului, de la acea vreme.
Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen și prin osteneala părintelui Nicolae Mihalescu, din 2015 sfântul lăcaș a avut parte de ample lucrări de restaurare, construcție și întreținere: înlocuire pardoseală, instalare sistem încălzire, schimbare formă acoperiș și înlocuire învelitoare cu tablă de cupru, înlocuire cruci, construire pridvor, construire cafas, înlocuire policandre, pictură interioară integrală, vitralii, catapeteasmă, mobilier, reamenajare curte, construire Altar de vară, amenajare muzeu.