Veșmântul harului pentru o biserică din județul Vâlcea

Data: 11 Octombrie 2023

„Mântuitorul Hristos este viața lumii și învierea omului. Părtășia cu Hristos Domnul eliberează omul nu doar de frica morții, ci și de veșnicia ei. Mântuitorul Hristos nu a săvârșit doar minunea învierii fiului văduvei din Nain, ci și a fiicei lui Iair, a lui Lazăr, iar prin Învierea Sa, Domnul nostru Hristos S-a făcut începător şi chezaş al învierii şi al vieţii veşnice, spre a ne face părtaşi la nemurirea cea dumnezeiască. Domnul Hristos îi cheamă pe toți oamenii către înviere, condiția fiind, cu certitudine, aceea de a crede în El: «Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac» (Ioan 11, 25-26)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în predica rostită duminică, 8 octombrie, în Parohia Aninoasa din Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea. Ierarhul a poposit în această comunitate unde a sfințit biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”din satul Chituci, comuna Glăvile. În continuare a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de clerici.  

Înaltpreasfinția Sa a vorbit la finalul slujbei despre frumusețea lăcașului de cult, care, prin implicarea preotului paroh, și-a recăpătat frumusețea conferită de ctitori. Chiriarhul Râmnicului l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Cătălin Petre Trifan și i-a felicitat pe cei care au contribuit la înfrumu­sețarea bisericii, conform arhiepiscopiaramnicului.ro

Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Chituci, comuna Glăvile, a fost construită între anii 1927-1940, prin purtarea de grijă a preoților Ştefan Mărgăritescu şi Ilie Scrieciu, iar pictura în ulei a fost realizată de zugravul Constantin Cerăceanu. În anul 2019, au fost inițiate lucrările de restaurare a sfântului lăcaș.