Veșmântul harului pentru o biserică înnoită din județul Ilfov
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a târnosit duminică, 11 octombrie, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Tamași, comuna Corbeanca, județul Ilfov. După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi pe un podium amenajat în apropierea locașului de cult. La eveniment au participat credincioși din comunitate, din București, cât și din alte parohii ilfovene, respectând normele de protecție și distanțarea fizică.
În Duminica a 21-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al 7-lea Ecumenic, numeroși credincioși ilfoveni au participat la sărbătoarea bisericii din satul Tamași, comuna Corbeanca, Protopopiatul Ilfov Nord, care a primit veșmântul sfințeniei. Alături de credincioși și enoriași, au fost prezenți și apropiați ai parohiei, ctitori, donatori, precum și reprezentanți ai autorităților locale. Evenimentul de duminică a reprezentat o încununare a unor ample lucrări de restaurare și consolidare a locașului de cult ce datează din secolul al 19-lea și care se degradase cu trecerea timpului.
Cu ocazia resfințirii, biserica a mai primit ca hramuri „Duminica Sfintelor Femei Mironosițe” și sărbătoarea Sfântului Gheorghe Pelerinul.
De dimineață, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat slujba de sfințire a bisericii, ce a constat din târnosirea Sfintei Mese din Altar și pregătirea ei pentru sfintele slujbe, ungerea icoanelor și a picturii cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, și binecuvântarea lucrărilor de înnoire și înfrumusețare. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele Cristian Burcea, protopop al Protoieriei Ilfov Nord; părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală; părintele paroh Cosmin Manea; părintele coslujitor Bogdan Ștefan Benchescu, precum și alți clerici din parohiile vecine, dar și din București.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii (Luca 8, 5-15) și a explicat celor prezenți semnificația semințelor din Pilda semănătorului.
„Pământul roditor reprezintă locurile care au primit cuvântul învățăturii mântuitoare, care au cunoscut Evanghelia și prin propovăduirea Mântuitorului, dar și prin trimiterea ucenicilor Lui până la marginile lumii, spunându-le să propovăduiască Evanghelia la toată făptura. Au devenit pământuri roditoare, care au primit Evanghelia, dar au fost și unii care nu au primit cu același entuziasm cuvintele propovăduirii lor. Aceia le-au spus Apostolilor că despre aceste subiecte îi vor asculta și cu altă ocazie. Totuși, cuvântul Evangheliei s-a împrăștiat în toată lumea cunoscută atunci și mulți au devenit moștenitori ai Împărăției cerurilor, iar alții au fost risipiți de duhurile întunericului, după cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur. (…) Lumea se împarte în aceste tipologii sau feluri de a fi ale oamenilor. Unii indiferenți, cu inimă împietrită, alții ascultând permanent diferitele opinii și interpretări ale unor personalități ale vremii lor, dar și cei care au urmat cuvintelor Domnului și care aduc rod bogat”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți la milostenie și la iubirea Bisericii, pentru că astfel rodește în inimile lor cuvântul Evangheliei Mântuitorului Hristos. „Trebuie să fim pământ roditor, să ne deschidem inimile pentru primirea cuvântului Evangheliei, să fim atenți ca nu cumva felul nostru de a fi, indiferența, uitarea sau prea puțina preocupare față de lucrurile spirituale să ne așeze alături de cei care se aseamănă semințelor căzute lângă drum, în praf, pe piatră sau în mijlocul spinilor. Aceștia nu pot aduce roade. Roadele se vor cunoaște mai ales în ziua răsplătirii celei drepte. Un credincios din lumea aceasta nu așteaptă recunoaștere vremelnică dacă a făcut bine unui om neputincios sau unui bătrân, ci așteaptă răsplată de la Dumnezeu, știind că El nu uită să răsplătească cea din urmă faptă săvârșită de cineva. (...) Din pământul roditor fac parte toți cei care în decursul istoriei au slujit, au ajutat și au iubit Biserica”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Cosmin Bogdan Neacșu, pe seama Paraclisului „Sfântul Voievod Stefan cel Mare” din comuna Dragomirești, Protoieria Ilfov Sud.
La final, în semn de recunoaștere a activității desfășurate în parohie, părintele paroh Cosmin Manea a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Bogdan Ștefan Benchescu a primit rangul de iconom. Totodată, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit primarului comunei Corbeanca, Valeriu Anton, iar Diploma „2020 - Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” cu medalie comemorativă a fost acordată lui Lucian Blaga, familiei Marian și Iulia-Alexa Stoicescu, familiei Marius și Otilia Giredariu şi Mihaelei Scărlătescu.
Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost acordată Consiliului parohial pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de consolidare și construcție a ansamblului parohial, iar Comitetului parohial i-a fost acordată distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.