Veșmântul sfințeniei pentru biserica mare a mănăstirii gălățene Cudalbi
În Duminica a 5-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit biserica mare a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului”-Cudalbi din judeţul Galaţi. Împreună cu ierarhul a slujit un sobor de ieromonahi şi preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa obştii monahale, a stareţilor şi stareţelor celorlalte mănăstiri ale eparhiei, a autorităţilor locale, a cadrelor medicale din judeţul Galaţi implicate în lupta cu COVID-19 şi a jertfelnicilor credincioşi din zona Covurluiului. Între credincioşii prezenţi s-a numărat şi grupul de bătrâni ştefanieni din comuna Piscu, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.
Toţi cei prezenţi la sărbătoare au trăit momente de mare înălţare sufletească, iar bucuria a fost nespus de mare, întrucât această maiestuoasă biserică cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a îmbrăcat haina luminoasă a sfințeniei după o lungă perioadă de multiple şi ample lucrări. Jertfa obştii monahale, a numeroşilor credincioşi ctitori, precum şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a făcut posibilă ridicarea acestei măreţe biserici, împodobirea ei cu pictură şi înzestrarea cu mobilier liturgic în stil ştefanian şi cu toate cele necesare slujirii.
După slujba de sfinţire, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea interioară a mănăstirii, în apropierea impunătorului sfânt lăcaş împodobit cu frumoase mozaicuri exterioare. La finalul Sfintei Litughii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian le-a vorbit credincioşilor despre sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această mănăstire.
În semn de recunoştinţă pentru statornicia, jertfelnicia şi apărarea credinţei, a valorilor spiritual-morale şi patriotice în perioada ateo-comunistă, principalul ctitor al mănăstirii, Eugenia Panu, a primit post-mortem Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Apostol Andrei” pentru mireni.
De asemenea, pentru rodnica activitate depusă în slujba Bisericii prin ctitorirea, împreună cu toată obştea, a lăcașului şi întregului ansamblu monahal de la Mănăstirea Cudalbi, stavrofora Mariani Popa, stareţa mănăstirii, a primit din partea ierarhului Dunării de Jos „Crucea Sfântului Apostol Andrei”. Totodată, pentru implicarea în lucrările de construcţie, de amenajare şi înfrumuseţare a noului lăcaş de cult, ctitorii şi binefăcătorii au primit Distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, iar pictorii, diplome de vrednicie.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea Parastasului pentru slujitorii, monahiile şi ctitorii trecuţi la cele veşnice, dar şi pentru românii decedaţi pe meleaguri străine.
După tradiţie, toţi cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, a săruta Sfânta Evanghelie şi a primi arhiereasca binecuvântare.